Jak sprawdzić, czy ser pleśniowy jest zepsuty? Przyjrzyj się powierzchni

Ser pleśniowy stanowi prawdziwy klasyk, gdy weźmiemy pod uwagę przekąski, które podajemy, chociażby na imprezę. Tytułowa pleśń pojawia się na wielu produktach spożywczych. Co zrobić, aby rozpoznać zepsuty ser pleśniowy? Okazuje się, że to bardzo proste.

ObrazekZepsuty ser pleśniowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Zepsuty ser pleśniowy - na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pleśń potrafi się pojawić na praktycznie wszystkich produktach spożywczych. I to pomimo właściwego przechowywania żywności. W przypadku sera pleśniowego, mamy już do czynienia z pleśnią Penicillium, która jest wytwarzana podczas produkcji i nie stanowi absolutnie żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Czy w związku z tym, na naszym serze pleśniowym, może pojawić się ta niebezpieczna pleśń? Oczywiście, że tak. Dlatego szczególnie ważne jest odpowiednie przechowywanie.

Obrazek
Ser pleśniowy - Pyszności

Jak w związku z tym rozpoznać zepsuty ser pleśniowy? To bardzo proste. Pamiętaj, że ten ser możesz przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie od momentu otwarcia. Po tym czasie raczej nie będzie już przydatny do spożycia. Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, jasnym sygnałem, że produkt nadaje się do wyrzucenia, będą zmiany w postaci różowych, zielonkawych, szarych lub białych plam. Należy również zwrócić szczególną uwagę na zapach sera. Jeśli poczujemy woń, która jest zbliżona do amoniaku i zauważymy obślizgłą powierzchnię, to jasny sygnał, że nasz ser się zepsuł.

Jak przechowywać produkt, by zepsuty ser pleśniowy nie był problemem?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, czasem i odpowiednie przechowywanie nie zabezpieczy nas przed pojawieniem się pleśni na produktach spożywczych. Aby zabezpieczyć ser pleśniowy, byśmy mogli go jeść jak najdłużej, dobrze będzie trzymać go w szczelnym opakowaniu w lodówce. Zapobiegamy w ten sposób wysychaniu sera i przenikaniu różnorodnych zapachów.

Obrazek
Lodówka - Pyszności; Foto pixabay.com

Zawsze też możemy zamrozić ser pleśniowy. Należy jednak mieć na uwadze to, że po rozmrożeniu będzie miał nieco inną konsystencję. To, co najważniejsze w tym serze, czyli walory zapachowe i smakowe, zostaną zachowane. Najlepiej oczywiście będzie spożyć ten ser możliwie jak najszybciej - wówczas zepsuty ser pleśniowy nie będzie stanowił absolutnie żadnego problemu.

Lubisz sery? Zobacz koniecznie na naszym kanale YouTube przepis na domową mozzarellę z dwóch składników:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat