Jak sprawdzić, czy ser pleśniowy jest zepsuty? Przyjrzyj się powierzchni
Ser pleśniowy stanowi prawdziwy klasyk, gdy weźmiemy pod uwagę przekąski, które podajemy, chociażby na imprezę. Tytułowa pleśń pojawia się na wielu produktach spożywczych. Co zrobić, aby rozpoznać zepsuty ser pleśniowy? Okazuje się, że to bardzo proste.
01.12.2022 12:15
Zepsuty ser pleśniowy - na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że pleśń potrafi się pojawić na praktycznie wszystkich produktach spożywczych. I to pomimo właściwego przechowywania żywności. W przypadku sera pleśniowego, mamy już do czynienia z pleśnią Penicillium, która jest wytwarzana podczas produkcji i nie stanowi absolutnie żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Czy w związku z tym, na naszym serze pleśniowym, może pojawić się ta niebezpieczna pleśń? Oczywiście, że tak. Dlatego szczególnie ważne jest odpowiednie przechowywanie.
Jak w związku z tym rozpoznać zepsuty ser pleśniowy? To bardzo proste. Pamiętaj, że ten ser możesz przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie od momentu otwarcia. Po tym czasie raczej nie będzie już przydatny do spożycia. Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, jasnym sygnałem, że produkt nadaje się do wyrzucenia, będą zmiany w postaci różowych, zielonkawych, szarych lub białych plam. Należy również zwrócić szczególną uwagę na zapach sera. Jeśli poczujemy woń, która jest zbliżona do amoniaku i zauważymy obślizgłą powierzchnię, to jasny sygnał, że nasz ser się zepsuł.
Jak przechowywać produkt, by zepsuty ser pleśniowy nie był problemem?
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, czasem i odpowiednie przechowywanie nie zabezpieczy nas przed pojawieniem się pleśni na produktach spożywczych. Aby zabezpieczyć ser pleśniowy, byśmy mogli go jeść jak najdłużej, dobrze będzie trzymać go w szczelnym opakowaniu w lodówce. Zapobiegamy w ten sposób wysychaniu sera i przenikaniu różnorodnych zapachów.
Zawsze też możemy zamrozić ser pleśniowy. Należy jednak mieć na uwadze to, że po rozmrożeniu będzie miał nieco inną konsystencję. To, co najważniejsze w tym serze, czyli walory zapachowe i smakowe, zostaną zachowane. Najlepiej oczywiście będzie spożyć ten ser możliwie jak najszybciej - wówczas zepsuty ser pleśniowy nie będzie stanowił absolutnie żadnego problemu.
Lubisz sery? Zobacz koniecznie na naszym kanale YouTube przepis na domową mozzarellę z dwóch składników: