Wystarczy potrząsnąć jajkiem. Tak z łatwością sprawdzisz już w sklepie, czy jest świeże

Jedno nieświeże jajko możesz skutecznie zepsuć każdą potrawę. W łatwy sposób unikniesz nieprzyjemnej wpadki i uratujesz swoje danie.

ObrazekPyszności
Ewa

Dodanie zepsutego jajka do domowych wypieków, potraw i innych dań, skutecznie zniszczy całą pracę włożoną w ich przygotowanie. Poza wątpliwymi walorami smakowymi i zapachowymi niesie za sobą jeszcze inne zagrożenia. Produkty spożywcze, które są przeterminowane lub nieświeże, mogą zawierać niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego szczepy bakterii E. Coli, które wywołują poważną chorobę salmonellozę. Na szczęście istnieją skuteczne metody, które pozwalają sprawdzić, czy dany produkt jest nadal bezpieczny do spożycia.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jedną z najlepszych metod na sprawdzenie, czy jaja są świeże, jest ich potrząsanie. Chociaż metoda brzmi śmiesznie, to przynosi realne korzyści. Wykorzystać możesz ją nawet podczas zakupów, zanim jeszcze zapakujesz jaja do koszyka. Wystarczy wyciągnąć jajko z koszyka i delikatnie nim potrząsać. Jeśli jajko wydaje "chlupoczący" dźwięk, oznacza to, że powietrze przedostało się przez skorupkę do środka i nie jest już świeże. W takim przypadku należy zrezygnować z zakupu.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże- Pyszności; źródło Canva
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże- Pyszności; źródło Canva

Alternatywą dla potrząsania jest zanurzenie jajka w szklance z wodą. Jeśli jajko natychmiast opadnie na dno i leży płasko na bokach, to jest bardzo świeże. Jeśli jajko lekko się przechyla lub stoi na dnie szklanki, to prawdopodobnie ma już kilka tygodni, ale nadal nadaje się do spożycia. Zepsute i niezdatne do spożycia jajko unosi się na powierzchni wody. Metoda sprawdzania pływalności jajek jest bardzo skuteczna, ponieważ porowata skorupka pozwala na dostanie się powietrza do jajka, a te jajka, które zawierają go najmniej, opadają na dno miski i są najświeższe. Natomiast jeśli jajko lekko się przechyla, oznacza to, że pojawiły się w nim kieszonki powietrza, które z czasem powiększają się ze względu na zawartość tlenków i gazów w produkcie.

Jak przechowywać jajka, żeby dłużej były świeże?

By jajka dłużej zachowały świeżość, ważne jest, aby przechowywać je w odpowiedni sposób. Jajka powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa skraca ich trwałość. W lodówce zachowają świeżość nawet przez 4-5 tygodni. Należy również unikać przechowywania jaj z innymi produktami o mocnych aromatach, ponieważ jajka łatwo przyswajają te zapachy. Ułożenie jajek końcem zaokrąglonym do góry może również wydłużyć ich świeżość, ponieważ ta część zawiera komorę powietrzną.

Jajka można zamrozić, ale trzeba je najpierw obrać ze skorupek. Całe jaja lub oddzielnie żółtko i białko mogą być zamrażane, ale należy upewnić się, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jeśli chcesz zamrozić całe jaja- zmiksuj je wcześniej. Przy mrożeniu żółtek warto utrzyj je z solą lub cukrem, co zapobiegnie ich żelowaniu.

Przepis na staropolską babkę parzoną znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze