Włóż gąbkę do mycia naczyń do lodówki. Kiedy zobaczysz co się stanie, nie pożałujesz

Gąbka do mycia naczyń pomoże uporać się z częstym problemem w kuchni. Koniec z drogimi środkami i nieskutecznymi metodami. Wystarczy, że znajdziesz dla niej miejsce na półce w lodówce.

ObrazekWłóż gąbkę do mycia naczyń do lodówki. Nie pożałujesz - Pyszności

Gąbka do mycia naczyń w lodówce? Mało kto zna ten patent

Zastosowanie kolorowych gąbek jest powszechnie znane. Nie każdy jednak wie, że mogą więcej niż tylko służyć do zmywania naczyń. Jednym z mało znanych patentów jest stosowanie gąbki jako pochłaniacza wilgoci i zapachów! Tak więc, jeśli borykasz się z nieprzyjemnym zapachem w lodówce, nie wiesz, jak utrzymać w niej świeżość, wypróbuj ten mało znany trik. Wystarczy, że umieścisz świeżą, czystą i suchą gąbkę do naczyń w lodówce, a najlepiej po jednej na każdej półce i wokół poukładasz warzywa i owoce. Gąbka do naczyń wchłonie wilgoć i rozprawi się z nieprzyjemnym zapachem. Metodę tę warto zastosować szczególnie wtedy, kiedy lodówka pęka w szwach, czyli np. przed świętami.

Obrazek
Gąbka do mycia naczyń - Pyszności

Nieświeże gąbki. Jak często je wymieniać?

Bez wątpienia gąbka do mycia naczyń to siedlisko bakterii i w związku z tym powinna być wymieniana regularnie, co najmniej raz w tygodniu, a najlepiej co trzy dni. Zużyta gąbka nie musi jednak lądować w koszu, możesz wrzucić ją do gotującej się wody z płynem do naczyń. W ten sposób wyparzy się, a po wysuszeniu możesz użyć jej w lodówce lub do innych celów, jak sprzątanie. Pamiętaj również o tym, że kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie. Za najbardziej uniwersalne uznaje się te w kolorze czerwonym lub różowym. W przypadku traktowania gąbki jako pochłaniacza wilgoci i zapachów jej kolor nie gra roli, ważne jednak by była sucha i czysta. 

Zobacz także tęczowe rolady z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym. Po więcej inspiracji zapraszamy na nasz kanał w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką