Włóż gąbkę do mycia naczyń do lodówki. Kiedy zobaczysz co się stanie, nie pożałujesz
Gąbka do mycia naczyń pomoże uporać się z częstym problemem w kuchni. Koniec z drogimi środkami i nieskutecznymi metodami. Wystarczy, że znajdziesz dla niej miejsce na półce w lodówce.
16.03.2023 | aktual.: 04.04.2023 14:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gąbka do mycia naczyń w lodówce? Mało kto zna ten patent
Zastosowanie kolorowych gąbek jest powszechnie znane. Nie każdy jednak wie, że mogą więcej niż tylko służyć do zmywania naczyń. Jednym z mało znanych patentów jest stosowanie gąbki jako pochłaniacza wilgoci i zapachów! Tak więc, jeśli borykasz się z nieprzyjemnym zapachem w lodówce, nie wiesz, jak utrzymać w niej świeżość, wypróbuj ten mało znany trik. Wystarczy, że umieścisz świeżą, czystą i suchą gąbkę do naczyń w lodówce, a najlepiej po jednej na każdej półce i wokół poukładasz warzywa i owoce. Gąbka do naczyń wchłonie wilgoć i rozprawi się z nieprzyjemnym zapachem. Metodę tę warto zastosować szczególnie wtedy, kiedy lodówka pęka w szwach, czyli np. przed świętami.
Zobacz także
Nieświeże gąbki. Jak często je wymieniać?
Bez wątpienia gąbka do mycia naczyń to siedlisko bakterii i w związku z tym powinna być wymieniana regularnie, co najmniej raz w tygodniu, a najlepiej co trzy dni. Zużyta gąbka nie musi jednak lądować w koszu, możesz wrzucić ją do gotującej się wody z płynem do naczyń. W ten sposób wyparzy się, a po wysuszeniu możesz użyć jej w lodówce lub do innych celów, jak sprzątanie. Pamiętaj również o tym, że kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie. Za najbardziej uniwersalne uznaje się te w kolorze czerwonym lub różowym. W przypadku traktowania gąbki jako pochłaniacza wilgoci i zapachów jej kolor nie gra roli, ważne jednak by była sucha i czysta.
Zobacz także tęczowe rolady z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym. Po więcej inspiracji zapraszamy na nasz kanał w serwisie YouTube.