Niedogotowane jajko na miękko możesz uratować. Wystarczy banalnie prosta czynność

Niekiedy zdarza się, że za krótko gotujemy jajko na miękko. W konsekwencji produkt odznacza się nadal surowym białkiem. Nie każdy z nas lubi takie niespodzianki. W takim razie jak możemy temu zaradzić? Okazuje się, że w prosty sposób możesz je dogotować.

ObrazekJak uratować niedogotowane jajko na miękko - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Sposób na niedogotowane jajko na miękko

Obrazek
Jajko w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajko na miękko to fantastyczny pomysł na śniadanie. Wspaniale smakuje z kromką świeżego pieczywa. Niestety niekiedy źle wyliczymy czas gotowania się jajka. W konsekwencji białko jest nadal płynne. Jak i w czym możemy go dogotować? W takiej sytuacji warto skorzystać z woreczka śniadaniowego.

Wystarczy, że wrzucisz do woreczka niedogotowane jajko. Następnie zawiąż woreczek i wstaw go do gotującej się wody. Gotuj do momentu, aż uzyskasz jajko o odpowiedniej konsystencji. Dzięki tej prostej metodzie, twoje jajko już zawsze wyjdzie idealnie.

Jak uzyskać idealne jajka na miękko?

Obrazek
Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli chcesz uniknąć dogotowywania jajka - warto wiedzieć ile czasu najlepiej je gotować. Okazuje się, że wszystko zależy od wielkości jajka. Najmniejsze jajka ( S ), gotujemy maksymalnie 3,5 minuty. Na te o średniej wielkości ( M ) przeznaczamy 4 minuty. Natomiast największe jajka ( L ) gotujemy aż 5,5 minuty. Wrzucaj je za pomocą łyżki do gotującej się wody.

Około 30 minut przed obróbką termiczną warto wyjąć jajka z lodówki. Dzięki temu nabiorą one temperatury pomieszczenia. W konsekwencji nie popękają podczas gotowania. Jeśli zapomniałeś wyjąć ich wcześniej, równie dobrze możesz wstawić je na chwilę do ciepłej wody.

Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, aby zatrzymać działanie wysokiej temperatury. Niektórzy podczas gotowania jajek dodają do wody sok z cytryny lub łyżkę octu. Okazuje się, że dzięki tym dwóm składnikom, jajka nie popękają.

Jakie jajka wybierać?

Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze jajko będzie wyjątkowo smaczne, warto wybrać te dobrej jakości. W związku z tym polecamy sięgać po jajka oznaczone 1 ( wolny wybieg) lub 0 (chów ekologiczny). Dzięki temu mamy pewność, że kury były dobrze traktowane.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko zapiekane w bułce z awokado i szynką krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀