PoradyUmieść je w cukiernicy, a cukier przestanie się zbrylać i wilgotnieć. To najpewniejszy patent

Umieść je w cukiernicy, a cukier przestanie się zbrylać i wilgotnieć. To najpewniejszy patent

Cukier w grudkach - Pyszności; Foto Canva.com
Cukier w grudkach - Pyszności; Foto Canva.com
30.10.2022 08:53

Zdarza Ci się, że po otwarciu torebki z cukrem lub Twojej cukiernicy, zauważasz cukier w grudkach? To właśnie działanie wilgoci w kuchni powoduje, że uzyskujemy taki, a nie inny efekt. Poznaj metody, dzięki którym Ty pozbędziesz się wilgoci, a cukier znów będzie sypki!

Jak pozbyć się wilgoci w swojej kuchni i jak przechowywać cukier?

Aby cukier w grudkach nie stanowił już żadnego problemu, dobrze będzie rozpocząć od przyczyn, przez które dochodzi do właśnie takiej sytuacji. To właśnie wilgoć obecna w kuchni powoduje, że nasz cukier się zbryla i ma tendencję do sklejania się pod wpływem wielu czynników. Dlatego między innymi, nie powinno się wkładać mokrej łyżeczki do cukiernicy. Naszego cukru nie powinno się też trzymać w pobliżu parujących naczyń kuchennych, czy czajnika. Pamiętaj też o włączaniu okapu podczas gotowania i częstym wietrzeniu Twojej kuchni.

Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Co do przechowywania samego cukru, to nie będzie zaskoczeniem, gdy najlepszym miejscem będą te nienarażone na wilgoć. Część cukru dobrze jest odsypać do cukiernicy, a drugą część schować do szczelnie zamkniętej szafki. Aby zapobiec zbrylaniu się cukru, idealnym rozwiązaniem będzie włożenie do cukiernicy lub opakowania z cukrem składnika, który wchłania wilgoć. Będzie to na przykład ryż, krakersy, skórka od chleba, czy też pianki marshmallow. Dzięki takiemu przechowywaniu cukier w grudkach nie będzie problemem. Pamiętaj, że najlepsze jest suche i chłodne miejsce.

Cukier w grudkach - jak przywrócić pożądaną sypkość?

Jakie działania należy podjąć, gdy w naszej cukiernicy jednak pojawił się cukier w grudkach i chcemy przywrócić jego sypkość? Okazuje się, że możemy go uratować, dzięki niezwykle prostym rozwiązaniom. Pierwszym z nich będzie zastosowanie owoców i warzyw, które wyciągną z cukru niepożądaną wodę i po około 48 godzinach przywrócą jego sypkość. Zawsze też możemy go rozbić za pomocą łyżeczki lub noża, jednak ten proces może okazać się czasochłonny. Dlatego lepiej jest zapobiegać, stosując wcześniej wspomniane wskazówki.

Cukier z marshmallow - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=LGvbjl2iIRo
Cukier z marshmallow - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=LGvbjl2iIRo

Pamiętaj, że za każdym razem, gdy otwieramy opakowanie z cukrem lub naszą cukiernicę, to narażamy go na działanie wilgoci. Dlatego zalecamy odmierzać minimalną ilość, która będzie nam potrzebna. A resztę, dobrze jest trzymać w hermetycznie zamykanym pojemniku w szafce. Gwarantujemy, że cukier w grudkach, dzięki tym patentom, już nigdy nie będzie problemem.

Sypki cukier wykorzystasz do przygotowania ciasta Zemsta Teściowej. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także