Domowe mleko skondensowane ze słoika z 2 składników zaskakuje prostotą. Kupne nie ma żadnych szans
Jest taki składnik, który lubimy wykorzystywać do przeróżnych deserów. Najczęściej kupujemy je w puszcze, jednak istnieje prosty sposób na przygotowanie go w domu. Poznaje recepturę, dzięki której uda Ci się przygotować mleko skondensowane ze słoika.
29.10.2022 19:32
Mleko skondensowane ze słoika - wyjątkowy smak i tylko 2 składniki
Mleko skondensowane stanowi istotny składnik wielu ciast i deserów. To najlepsze, powinno być słodkie, kremowe i aksamitne. Ważne jest również to, by jego konsystencja była gładka i rozpuszczająca się w ustach. W sklepach znajdziemy ten produkt, który najczęściej jest dostępny w wersji słodzonej lub niesłodzonej w puszce, tubce lub kartoniku.
Należy jednak pamiętać, że niezwykle trudno jest znaleźć takie mleko skondensowane, które będzie wyróżniać się jakością. Dlatego warto spróbować alternatywnej metody, dzięki której przygotujesz mleko skondensowane w bardzo prosty sposób. Zrobisz je w swoim własnym domu i co ważne - cała praca jest prosta, a efekt bardzo zadowalający. Do tego idealnego mleka, w zupełności wystarczą dwa podstawowe składniki - mleko krowie i cukier.
Jak przygotować mleko skondensowane ze słoika?
Najlepsze, gęste i najsmaczniejsze na świecie - taki efekt otrzymasz, gdy zdecydujesz się przygotować mleko skondensowane ze słoika. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie stosować słodzików, konserwantów i utwardzonych tłuszczów. Jeśli ma być w pełni naturalnie, to tylko z wykorzystaniem mleka i cukru.
Składniki:
- pól kilograma cukru
- litr mleka - najlepiej sprawdzi się świeże, tłuste, prosto od krowy.
Sposób przygotowania:
Do rondelka z grubymi bokami wlewamy świeże mleko i dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i rozpoczynamy gotowanie na małym ogniu. Robimy to przez około 2 - 2,5 godziny. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od ilości tłuszczu w mleku i jakości cukru. Im bardziej tłuste mleko, tym szybciej zamieni się w mleko skondensowane. Deser należy uznać za gotowy, gdy stanie się odpowiednio gęsty. Masę trzeba wymieszać przed przelaniem do wyparzonych słoików. Mleko schładzamy, zakręcamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki. Mleko skondensowane ze słoika jest gotowe!
Tak przygotowane mleko skondensowane możesz wykorzystać do tęczowych pucharków z galaretką i bitą śmietaną: