Domowe mleko skondensowane ze słoika z 2 składników zaskakuje prostotą. Kupne nie ma żadnych szans

Jest taki składnik, który lubimy wykorzystywać do przeróżnych deserów. Najczęściej kupujemy je w puszcze, jednak istnieje prosty sposób na przygotowanie go w domu. Poznaje recepturę, dzięki której uda Ci się przygotować mleko skondensowane ze słoika.

Mleko skondensowane ze słoikaMleko skondensowane ze słoika - Pyszności; Foto Canva.com, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=3oprBgzDrfE
Karol Wiak

Mleko skondensowane ze słoika - wyjątkowy smak i tylko 2 składniki

Mleko skondensowane stanowi istotny składnik wielu ciast i deserów. To najlepsze, powinno być słodkie, kremowe i aksamitne. Ważne jest również to, by jego konsystencja była gładka i rozpuszczająca się w ustach. W sklepach znajdziemy ten produkt, który najczęściej jest dostępny w wersji słodzonej lub niesłodzonej w puszce, tubce lub kartoniku.

Obrazek
Mleko skondensowane ze słoika - Pyszności; Foto Canva.com

Należy jednak pamiętać, że niezwykle trudno jest znaleźć takie mleko skondensowane, które będzie wyróżniać się jakością. Dlatego warto spróbować alternatywnej metody, dzięki której przygotujesz mleko skondensowane w bardzo prosty sposób. Zrobisz je w swoim własnym domu i co ważne - cała praca jest prosta, a efekt bardzo zadowalający. Do tego idealnego mleka, w zupełności wystarczą dwa podstawowe składniki - mleko krowie i cukier.

Jak przygotować mleko skondensowane ze słoika?

Najlepsze, gęste i najsmaczniejsze na świecie - taki efekt otrzymasz, gdy zdecydujesz się przygotować mleko skondensowane ze słoika. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie stosować słodzików, konserwantów i utwardzonych tłuszczów. Jeśli ma być w pełni naturalnie, to tylko z wykorzystaniem mleka i cukru.

Obrazek
Mleko - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • pól kilograma cukru
  • litr mleka - najlepiej sprawdzi się świeże, tłuste, prosto od krowy.

Sposób przygotowania:

Do rondelka z grubymi bokami wlewamy świeże mleko i dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i rozpoczynamy gotowanie na małym ogniu. Robimy to przez około 2 - 2,5 godziny. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od ilości tłuszczu w mleku i jakości cukru. Im bardziej tłuste mleko, tym szybciej zamieni się w mleko skondensowane. Deser należy uznać za gotowy, gdy stanie się odpowiednio gęsty. Masę trzeba wymieszać przed przelaniem do wyparzonych słoików. Mleko schładzamy, zakręcamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki. Mleko skondensowane ze słoika jest gotowe!

Tak przygotowane mleko skondensowane możesz wykorzystać do tęczowych pucharków z galaretką i bitą śmietaną:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej