Domowe rurki z kremem są bosko proste. Te z cukierni nie mają przy nich żadnych szans
Zdarza się, że często mamy ochotę na coś słodkiego, niesamowicie pysznego, prostego i kremowego. Gdy połączymy wszystkie te składowe, otrzymamy prawdziwe arcydzieło, które przypomni Ci czasy dzieciństwa. Poznaj przepis na domowe rurki z kremem.
Nic tak nie zachwyca, jak domowe rurki z kremem!
Ten słodki deser jest dostępny niemal w każdej cukierni. Chętnie przygotowywały go nasze babcie i mamy, więc teraz kolej na Was. Pyszne domowe rurki z kremem to pomysł na szybki i zachwycający deser, który będzie bardzo dobrym dodatkiem do porannej kawy, czy na słodką przekąskę po obiedzie. Nic tak nie zachwyca w tym przypadku, jak kremowe nadzienie, które w połączeniu z kruchym ciastem, daje nam "efekt uniesienia".
Będzie to prosty deser na każdą okazję. Wychodzą chrupiące i niezwykle delikatnie. Przekonaj się, a ich smak na pewno Cię zachwyci!
Jak przygotować pyszne domowe rurki z kremem?
To niezwykle prosty deser. Ciasto jest chrupkie i w smaku przypomina ciasto francuskie. Natomiast nadzienie to prawdziwa "uczta dla naszego podniebienia"!
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę.
Składniki na krem:
- około 900 ml mleka
- 50 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 2 całe jajka
- 80 g mąki ziemniaczanej i 80 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Domowe rurki z kremem przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób. Należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Ciasto półkruche należy szybko zagnieść, do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie, przez około godzinę, chłodzimy je w lodówce. Po tym czasie należy je wyjąć i rozwałkować bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Stolnicę, dobrze jest podsypywać mąką. Następnie kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2 cm. Będziemy tu potrzebować specjalnych foremek do rurek, które smarujemy masłem i na które nawijamy ciasto.
Jedną stronę rurki, dobrze jest obtoczyć w cukrze. Następnie układamy foremki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut. Rurki powinny być jasnozłote. Gdy wystygną, należy je nadziać kremem.
Jak w związku z tym przygotować krem? Do rondelka z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i pokrojone masło - doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie, jajka z żółtkami i cukrem ubijamy na puszystą masę. Zalecane jest ustawienie miksera na najwyższe obroty. W kolejnym kroku dodajemy obie mąki i wszystko dokładnie miksujemy, do wymieszania się wszystkich składników. Do tej masy z jajek wylewamy ciepłą masę z mleka (dobrze jest ciągle ją mieszać). Wszystko ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, do zagotowania.
Masę zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie nadziewamy przygotowane wcześniej ciasto. Domowe rurki z kremem są już gotowe. Smacznego!
Zobacz również przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem, na naszym kanale YouTube: