PrzepisJak zrobić marynowane grzybki bez grama octu? Rozwiązanie jest dziecinnie proste

Jak zrobić marynowane grzybki bez grama octu? Rozwiązanie jest dziecinnie proste

Grzyby marynowane bez octu - Pysznośći; Foto: Canva, Youtube; konto: Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha
Grzyby marynowane bez octu - Pysznośći; Foto: Canva, Youtube; konto: Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha
17.10.2022 08:40

Jeśli nazbieraliście na tyle dużo grzybów, że zaczyna pojawiać się problem z ich bieżącą konsumpcją, mamy dla was sprawdzone rozwiązanie. Marynowane grzyby w słoiku to dobry pomysł i sposób na ,,rozłożenie" czasu zjedzenia waszych zbiorów. Jeśli nie chcecie używać octu - nie ma problemu! Grzyby marynowane bez octu z tego przepisu to trafienie w punkt!

Popularność octu jest powalająca, tak samo jak mnogość ich rodzajów. W pewnym momencie nadchodzi moment rozliczenia z samym sobą: czy to co jem jest na pewno chociaż względnie dobre dla mojego zdrowia? W taki sposób dowiadujemy się, że spożywanie nadmiaru octu niesie ze sobą takie zagrożenia jak odwapnianie kości, zaburzenie składu krwi i podrażnienie śluzówki żołądka.

Grzyby marynowane bez octu - Pyszności; Foto: Canva
Grzyby marynowane bez octu - Pyszności; Foto: Canva

Czy trzeba w takim razie zrezygnować z takich przysmaków jak marynowane grzyby, które - tak dla odmiany - są bardzo zdrowe? Niekoniecznie! Grzyby marynowane bez octu będą równie pyszne, a wasze postanowienie o ukróceniu spożywania octu zostanie wypełnione. Do dzieła więc!

Grzyby marynowane bez octu

Składniki: 

  • 200g cebuli
  • 200g papryki konserwowej
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2kg podgrzybków
  • sól, cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Grzyby wyczyść i ugotuj - do 15 minut. Jeśli trzonki są twarde, zamarynuj tylko kapelusze. Cebulę i paprykę konserwową pokrój w paski, również wyparz i odcedź.

Przygotuj zalewę, pamiętaj o zasadzie, że na litr wrzącej wody dodajemy jedną łyżkę stołową soli. Dodatkowo dodaj odrobinę cukru i kwasek cytrynowy do smaku. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia.

Przygotuj półlitrowe wyparzone słoiki. Połączone warzywa z grzybami umieść w środku i zalej zalewą i winem. Poziom zalewy powinien sięgać na kilka centymetrów od krawędzi słoika.

Grzyby marynowane bez octu - Pyszności; Foto: Canva
Grzyby marynowane bez octu - Pyszności; Foto: Canva

Wieczka słoików wyłóż folią aluminiową. Podgrzewaj słoiki w wodzie o temperaturze 90 stopni przez dwadzieścia minut, po czym dokręć wieczka.

Przechowuj w ciemnym pomieszczeniu. Za 2 dni twoje grzyby będą już pysznie zamarynowane!

Jak widać, da się bez octu. No i sposób na nadmiar grzybów znaleziony!

Skoro już nazbieraliśmy grzybów, wykorzystajmy je na kilka sposobów! Sprawdź te, które przygotowaliśmy w tym filmiku z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także