Nie zapomnij dodać do gotowanych grzybów choćby szczypty, będą lżejsze dla żołądka

Przełom października i listopada to czas, kiedy przygotowujemy rozmaite dania z grzybów. Są to przetwory, pyszne sosy lub aromatyczne zupy. Podstawą będą tu odpowiednio przygotowane grzyby. Pamiętaj, że kluczową rolę odgrywają tu przyprawy do grzybów. Które z nich dodać, by były one lekkostrawne?

Gotowanie grzybówGotowanie grzybów - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

O czym pamiętać podczas gotowania grzybów?

Przynosimy koszyk pełen grzybów, oczyszczamy je i przystępujemy do gotowania. I właśnie w tym momencie, większość z nas zastanawia się nad tym, jak gotować grzyby i o jakich przyprawach należy pamiętać. Niezwykle ważne jest przede wszystkim to, czy mamy do czynienia z grzybami świeżymi, suszonymi i jak duże one są. To właśnie o tych kwestii zależy to, jak długo będą się gotowały grzyby, ale nie tylko. W przypadku grzybów świeżych i mrożonych, proces gotowania wygląda podobnie i wynosi od 15 do 40 minut.

Obrazek
Grzyby - Pyszności

Zupełnie inaczej wygląda przypadek grzybów suszonych. Tu, przed ich gotowaniem, należy je odpowiednio namoczyć - nawet kilka godzin, by były smaczne i miękkie. Kolejny krok to już samo gotowanie - czas jest tu uzależniony od wielkości grzybów i wynosi od 25 do 60 minut. Niezwykle ważne są tu przyprawy do grzybów.

Przyprawy do grzybów - które dodać, by były one lekkostrawne?

Z pewnością niejednokrotnie zdarzyło się, że po gotowaniu grzybów i następnie ich skonsumowaniu, były one ciężkostrawne. To problem, który pojawia się w przypadku nieodpowiedniego doprawienia grzybów. Okazuje się jednak, że istnieje kilka najważniejszych wskazówek, które warto wziąć pod uwagę, gdy gotujemy nasze grzyby. Aby były one smaczne i lekkostrawne, warto jest wybrać odpowiednie przyprawy do grzybów. A będą to: rozmaryn, tymianek i kminek.

Obrazek
Zioła ogrodowe - Pyszności; Foto Canva.com

Ta pierwsza przyprawa pozwala wydobyć niezwykły smak z naszych grzybów. Tymianek z kolei dodaje im wyjątkowego aromatu, ożywiając ich smak. A kminek? Stanowi idealne uzupełnienie, przez co idealnie komponuje się z wcześniejszymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się t również natka pietruszki, której uniwersalny charakter, wprowadza pewną równowagę do dań z grzybów.

Lubisz grzyby? Koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube przepis na genialne grzyby w 3 odsłonach:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji