PoradyNie zapomnij dodać do gotowanych grzybów choćby szczypty, będą lżejsze dla żołądka

Nie zapomnij dodać do gotowanych grzybów choćby szczypty, będą lżejsze dla żołądka

Przełom października i listopada to czas, kiedy przygotowujemy rozmaite dania z grzybów. Są to przetwory, pyszne sosy lub aromatyczne zupy. Podstawą będą tu odpowiednio przygotowane grzyby. Pamiętaj, że kluczową rolę odgrywają tu przyprawy do grzybów. Które z nich dodać, by były one lekkostrawne?

Gotowanie grzybów - Pyszności; Foto Canva.com
Gotowanie grzybów - Pyszności; Foto Canva.com

31.10.2022 13:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O czym pamiętać podczas gotowania grzybów?

Przynosimy koszyk pełen grzybów, oczyszczamy je i przystępujemy do gotowania. I właśnie w tym momencie, większość z nas zastanawia się nad tym, jak gotować grzyby i o jakich przyprawach należy pamiętać. Niezwykle ważne jest przede wszystkim to, czy mamy do czynienia z grzybami świeżymi, suszonymi i jak duże one są. To właśnie o tych kwestii zależy to, jak długo będą się gotowały grzyby, ale nie tylko. W przypadku grzybów świeżych i mrożonych, proces gotowania wygląda podobnie i wynosi od 15 do 40 minut.

Grzyby - Pyszności
Grzyby - Pyszności

Zupełnie inaczej wygląda przypadek grzybów suszonych. Tu, przed ich gotowaniem, należy je odpowiednio namoczyć - nawet kilka godzin, by były smaczne i miękkie. Kolejny krok to już samo gotowanie - czas jest tu uzależniony od wielkości grzybów i wynosi od 25 do 60 minut. Niezwykle ważne są tu przyprawy do grzybów.

Przyprawy do grzybów - które dodać, by były one lekkostrawne?

Z pewnością niejednokrotnie zdarzyło się, że po gotowaniu grzybów i następnie ich skonsumowaniu, były one ciężkostrawne. To problem, który pojawia się w przypadku nieodpowiedniego doprawienia grzybów. Okazuje się jednak, że istnieje kilka najważniejszych wskazówek, które warto wziąć pod uwagę, gdy gotujemy nasze grzyby. Aby były one smaczne i lekkostrawne, warto jest wybrać odpowiednie przyprawy do grzybów. A będą to: rozmaryn, tymianek i kminek.

Zioła ogrodowe - Pyszności; Foto Canva.com
Zioła ogrodowe - Pyszności; Foto Canva.com

Ta pierwsza przyprawa pozwala wydobyć niezwykły smak z naszych grzybów. Tymianek z kolei dodaje im wyjątkowego aromatu, ożywiając ich smak. A kminek? Stanowi idealne uzupełnienie, przez co idealnie komponuje się z wcześniejszymi przyprawami. Idealnie sprawdzi się t również natka pietruszki, której uniwersalny charakter, wprowadza pewną równowagę do dań z grzybów.

Lubisz grzyby? Koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube przepis na genialne grzyby w 3 odsłonach: