Jest najgorszym wyborem na śniadanie. Dietetyczka ostrzega: nie dość, że tuczy, to jeszcze podnosi cukier

Eksperci twierdzą, że śniadanie powinno być spożywane codziennie. Zapewnia nam energię na resztę dnia, poprawia pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Nie powinniśmy jednak jeść wszystkiego. Są produkty, których powinniśmy unikać. Dietetyczka wyjaśnia, jakie wybory nie są najlepsze.

ObrazekOwsianka na śniadanie to nie zawsze dobry pomysł (ADOBE)
Paulina Hermann

Dr Natalie Forester ostrzega przed niektórymi produktami. Nie nadają się one na żaden posiłek, bo powodują tycie oraz znacznie podnoszą cukier. To nie są jednak ich jedyne wady.

Czego nie jeść na śniadanie? Dietetyczka wymienia znane i lubiane produkty

Jedna sprawa to niepomijanie porannego posiłku, druga zaś dotyczy tego, co wybieramy. Ekspertka w rozmowie z magazynem "The Sun" postanowiła powiedzieć o kilku produktach, które są okropnym wyborem na śniadaniową ucztę. Czego więc powinniśmy unikać?

Dietetyczka odradza spożywanie pakowanych ciastek i herbatników. Zawierają one tłuszcze trans, które są jedną z przyczyn przewlekłych chorób. Powinnyśmy unikać również rafinowanych ziaren i białego chleba. Zawierają bardzo mało błonnika i niewielkie ilości składników mineralnych. Pani doktor przestrzega również przed drożdżówkami i pączkami. Czasem trudno im się oprzeć, ale zawierają ogromne ilości cukru i tłuszczów nasyconych.

Obrazek
Białe pieczywo nie jest dobre na śniadanie (PEXELS)

Ogromnym zaskoczeniem dla wielu osób będzie fakt, iż dr Forester nie poleca owsianki na śniadanie. Jest jednak mały szczegół. Musimy zwracać uwagę na to, jakie płatki kupujemy. Te najbardziej przetworzone zawierają barwniki i cukier. Dobrym wyborem będą więc płatki owsiane górskie, które zawierają błonnik, witaminę E, witaminy z grupy B oraz wapń i magnez.

Na liście znalazło się też masło orzechowe o obniżonej zawartości tłuszczu. Może i ma mniej kalorii niż pełnotłusta wersja, ale nie dostarczymy sobie składników odżywczych korzystnych dla serca.

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Przede wszystkim dostarczy nam energii na resztę dnia, co przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Poranny posiłek pozytywnie wpływa na nastrój i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Nie trzeba wspominać o tym, że dostarcza nam wiele składników odżywczych. Dzięki niemu mniej też podjadamy.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje:

"Osoby, które codziennie spożywają śniadania, mają o 16 proc. mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18 proc. zespołu metabolicznego, 19 proc. cukrzycy typu 2 i o 20 proc. otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie trzy razy w tygodniu".
Obrazek
Na śniadanie wybieraj tradycyjne masło orzechowe (PEXELS)
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć