Kanapki poszły w odstawkę. Na kolację serwuję sałatkę francuską

Znudziły ci się wieczorne kanapki? Szukasz czegoś bardziej sycącego, ale jednocześnie lekkiego i pełnego aromatów? Mam dla ciebie propozycję, która z pewnością cię zaskoczy – francuska sałatka ziemniaczana. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków. Jest nie tylko pysznym dodatkiem do obiadu, ale również doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kolacji.

Sałatka francuska - idealny pomysł na kolacjęSałatka francuska - idealny pomysł na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy kolacja musi oznaczać tradycyjne kanapki? Francuzi mają na to lepszą odpowiedź – sałatka francuska to wyrafinowana alternatywa, która łączy prostotę składników z wykwintnym smakiem. Bazująca na ziemniakach, ale wzbogacona o aromatyczne dodatki takie jak musztarda Dijon, białe wino i świeże zioła, zaskakuje harmonią smaków i elegancją podania. Jest nie tylko pyszną opcją na wieczorny posiłek, ale również świetnym wyborem na spotkania z bliskimi czy jako dodatek do dań głównych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Poznaj ten wyjątkowy przepis na sałatkę francuską, która odmieni Twoje spojrzenie na kolacyjne menu i sprawi, że kanapki pójdą w zapomnienie.

Sekretny składnik francuskiej sałatki

Choć podstawą sałatki są ziemniaki, to właśnie dodatek białego wina nadaje jej wyjątkowego charakteru. Wino nie tylko wzbogaca smak, ale także delikatnie zakwasza sałatkę, sprawiając, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Przepis na pyszną sałatkę francuską

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki dymki,
  • pół szklanki posiekanej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 6 liści czerwonej cykorii,
  • 2 jajka na twardo,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklij dymkę, cebulę i czosnek.
  3. Do miski przełóż ziemniaki, dodaj podsmażone warzywa, wino, musztardę, zioła i przyprawy. Delikatnie wymieszaj.
  4. Ułóż liście cykorii na półmisku, nałóż sałatkę, posyp pokrojonymi jajkami i natką pietruszki.

Francuska sałatka ziemniaczana to doskonała alternatywa dla nudnych kanapek. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo łatwa w przygotowaniu. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się, jak wiele przyjemności może przynieść gotowanie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej