Karkówka w coli i ketchupie. Przepis na karkówkę w pysznej i prostej marynacie

Soczysta i aromatyczna karkówka w coli i ketchupie to pomysł na prosty obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach.

ObrazekKarkówka w coli- Pyszności
Ewa

Marynata do karkówki

Sekretem rozpływającej się w ustach karkówki jest odpowiednia marynata. To ona zmiękcza mięso i nadaje mu wyjątkową kruchość i smak. Dziś postawiliśmy na połączenie dość nietypowe: w skład naszej marynaty wchodzi m.in. cola, ketchup i musztarda. W rezultacie powstaje gęsty, kremowy sos o słodko-ostrym smaku. W tej samej marynacie możesz przygotować również żeberka- będą smakowały równie dobrze.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Karkówka w coli

Składniki:

               
  • 3 cebula
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól/pieprz
  • 1 szkl. ketchupu
  • 1/2 szkl. musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka cząbru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 liści laurowych
  • 5-6 szt. ziela angielskiego
  • 200 ml coli

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra.  Gdy zbrązowieje dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość.

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Plastry karkówki dopraw z obu stron pieprzem oraz solą. Obsmaż mięso na patelni. Dzięki temu pory mięsa zamkną się, nie będzie ono traciło wody i w rezultacie pozostanie soczyste.

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Przesmażoną cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ketchup, musztardę oraz przyprawy: suszony czosnek, suszony majeranek, tymianek, cząber, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość colą i wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż obsmażone kawałki mięsa tak, aby w całości się zanurzyły. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę.

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Po tym czasie nasza karkówka jest już gotowa. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i podaj swojej rodzinie. W roli dodatku sprawdzą się ziemniaki, kluski, ryż czy też kasza. Postaw na to, co lubisz najbardziej.

Smacznego!

Karkówka w coli- Pyszności
Karkówka w coli- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości