Karkówka w coli i ketchupie. Przepis na karkówkę w pysznej i prostej marynacie
Soczysta i aromatyczna karkówka w coli i ketchupie to pomysł na prosty obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach.
30.10.2022 | aktual.: 13.10.2023 10:41
Marynata do karkówki
Sekretem rozpływającej się w ustach karkówki jest odpowiednia marynata. To ona zmiękcza mięso i nadaje mu wyjątkową kruchość i smak. Dziś postawiliśmy na połączenie dość nietypowe: w skład naszej marynaty wchodzi m.in. cola, ketchup i musztarda. W rezultacie powstaje gęsty, kremowy sos o słodko-ostrym smaku. W tej samej marynacie możesz przygotować również żeberka- będą smakowały równie dobrze.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Karkówka w coli
Składniki:
- 3 cebula
- 1 kg karkówki wieprzowej
- sól/pieprz
- 1 szkl. ketchupu
- 1/2 szkl. musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka cząbru
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 liści laurowych
- 5-6 szt. ziela angielskiego
- 200 ml coli
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę pokrojoną w pióra. Gdy zbrązowieje dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż całość.
Plastry karkówki dopraw z obu stron pieprzem oraz solą. Obsmaż mięso na patelni. Dzięki temu pory mięsa zamkną się, nie będzie ono traciło wody i w rezultacie pozostanie soczyste.
Przesmażoną cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ketchup, musztardę oraz przyprawy: suszony czosnek, suszony majeranek, tymianek, cząber, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość colą i wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż obsmażone kawałki mięsa tak, aby w całości się zanurzyły. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę.
Po tym czasie nasza karkówka jest już gotowa. Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki i podaj swojej rodzinie. W roli dodatku sprawdzą się ziemniaki, kluski, ryż czy też kasza. Postaw na to, co lubisz najbardziej.
Smacznego!