Pysznościowa karpatka domowej roboty

Karpatka to kolejny przepis z zeszytów naszych babć, któremu nigdy nie odmawiamy. Po prostu nie ma takiej opcji!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 140 g masło
  2. 1 szkl. mąka przesiana przez sitko
  3. 260 ml woda
  4. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  5. 4-5 szt. jajka

Krem

  1. 180 g masło miękkie
  2. 80 g budyń waniliowy
  3. 3 łyżki cukier
  4. 3 szkl. mleko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą budyń waniliowy, cukier i szklankę mleka.

Obrazek

2. Zagotuj resztę mleka i dodaj mieszankę z miski. Odstaw budyń do ostudzenia.

Obrazek

3. W garnku połącz ze sobą: masło, wodę i mąkę.

Obrazek

4. Po chwili dodaj stopniowo jajka i proszek do pieczenia.

Obrazek

5. Podziel mieszankę na pół i rozprowadź na dwóch blachach do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Połącz ostudzony budyń ze zmiksowanym masłem.

Obrazek

7. Przełóż części powstałym kremem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza