Pysznościowa karpatka domowej roboty

Karpatka to kolejny przepis z zeszytów naszych babć, któremu nigdy nie odmawiamy. Po prostu nie ma takiej opcji!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 140 g masło
  2. 1 szkl. mąka przesiana przez sitko
  3. 260 ml woda
  4. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  5. 4-5 szt. jajka

Krem

  1. 180 g masło miękkie
  2. 80 g budyń waniliowy
  3. 3 łyżki cukier
  4. 3 szkl. mleko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą budyń waniliowy, cukier i szklankę mleka.

Obrazek

2. Zagotuj resztę mleka i dodaj mieszankę z miski. Odstaw budyń do ostudzenia.

Obrazek

3. W garnku połącz ze sobą: masło, wodę i mąkę.

Obrazek

4. Po chwili dodaj stopniowo jajka i proszek do pieczenia.

Obrazek

5. Podziel mieszankę na pół i rozprowadź na dwóch blachach do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Połącz ostudzony budyń ze zmiksowanym masłem.

Obrazek

7. Przełóż części powstałym kremem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa