Błyskawiczna karpatka w słoiku bez pieczenia z chrupiącym groszkiem ptysiowym, karmelem i czekoladą
Błyskawiczna karpatka w słoiku bez pieczenia z chrupiącym groszkiem ptysiowym, karmelem i czekoladą to idealny deser na szybko.
24.10.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Deser w słoiku
Musimy przyznać, że mamy słabość do deserów w słoiku. Ich przygotowanie jest najczęściej bardzo proste i szybkie, a dzięki nietypowej formie podania uzyskujemy efektowny deser. Zachwycająco łatwa karpatka w słoiku to idealny przepis dla zabieganych. Oszczędzasz dużo czasu na przygotowaniu- zamiast pracochłonnego ciasta parzonego postawiliśmy na groszki ptysiowe. W połączeniu z kremem budyniowym, karmelem oraz czekoladą tworzą deser wprost idealny.
Pierwsza karpatka została wprowadzona do sprzedaży w 1986 roku, przez Kujawskie Zakłady Koncentratów Spożywczych we Włocławku, czyli dzisiejszą firmę Delecta. Od tego czasu króluje w polskich kuchniach i jest jednym z najpopularniejszych deserów. Dziś zrobisz go w jeszcze prostszej wersji.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube
Karpatka w słoiku
Składniki:
- groszek ptysiowy
- 2 budynie śmietankowe
- 750 ml mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- polewa karmelowa
- 4 kostki czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski przesyp budynie śmietankowe. Dodaj do nich szklankę mleka i wymieszaj, aby nie zostały grudki. W rondelku połącz masło z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Dodaj rozpuszczone w mleku budynie i podgrzewaj całość, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
Dno słoiczków wyłóż warstwą groszku ptysiowego i wypełnij przygotowaną masą budyniową. Wybierz nieduże słoiki, odpowiednie na jedną porcję deseru. W małej wersji taki deser świetnie sprawdzi się na słodki stół oraz kinderbale.
Na górze umieść warstwę groszku ptysiowego i polej całość sosem karmelowym. Udekoruj kostkami ulubionej czekolady. Sprawdzi się tutaj zarówno gorzka, deserowa i mleczna.
Nasze błyskawiczne i proste deserki są już gotowe. Groszek ptysiowy świetnie zastępuje ciasto parzone, a kremowa masa budyniowa idealnie się z nim komponuje. Twoi bliscy będą w siódmym niebie.
Smacznego!