Kasia Bosacka pokazała, jak rozpoznać podróbkę żółtego sera. Fanom nie spodobały się jej słowa

Okazuje się, że nawet żółty ser można podrobić. Rynek jest zalany takimi "fałszywkami", a Katarzyna Bosacka wskazuje, jak odróżnić je od oryginalnych wyrobów. Dziennikarka już nieraz wykazywała się odkrywczością; tym razem jednak po nagraniu spotkała ją fala hejtu.

Obrazekpodrobiony żółty ser - Pyszności; foto: Canva oraz Instagram: katarzynabosacka

Katarzyna Bosacka cierpi na rzadką alergię na... kłamstwa producentów żywności. Wystarczy rozejrzeć się po sklepowych półkach, by zrozumieć, jak ciężko musi się żyć z takim uczuleniem. Co więcej, jest to przypadłość ewidentnie zaraźliwa, ponieważ im dłużej przypatrujemy się działalności dziennikarki, tym więcej objawów widzimy u siebie. Bądźmy jednak szczerzy — producenci sami się o to proszą. Weźmy na przykład żółty ser, prosty produkt pozornie niepodatny na sztuczki przemysłowców. Niestety, tylko pozornie.

Obrazek
podrobiony żółty ser - Pyszności; foto: Canva

W swoim ostatnim nagraniu Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać, jak odróżniać oryginalny ser żółty od podróbki. Tym razem internauci niespecjalnie docenili czujność dziennikarki. Czyżby Bosacka bardziej sobie zaszkodziła tym filmem niż... fałszywką sera żółtego?

Żółty ser — jak wygląda jego podróbka?

Dla mnie to on wygląda jak plastelina i kit do okien, a z prawdziwym serem nie ma nic wspólnego — opisała podrobiony żółty ser dziennikarka. Na swoim koncie na Instagramie zamieściła szczegółową instrukcję do tego, jak odróżnić prawdziwy ser od fałszywki. Okazało się, że nie jest to specjalnie skomplikowane. Bosacka po prostu pokazała produkt seropodobny, którego każdy plasterek jest zapakowany w osobny, plastikowy listek.

Ten ser od razu klei nam się do palców i zamienia w taką dosyć lepką plastelinę — tłumaczyła na nagraniu dziennikarka, zaraz później przyznając, że jest to produkt, któremu bliżej jest do sera topionego, a nie — jak wskazywałaby nazwa na opakowaniu — do prawdziwej goudy. Co więcej, taki produkt jest o wiele mniej zdrowy: zawiera fosforany, zagęstniki i inne szkodliwe dodatki.

Obrazek
podrobiony żółty ser - Pyszności; foto: Canva

Chociaż nagranie Bosackiej miało pewne uzasadnienie, ponieważ producent wskazanego przez dziennikarkę wyrobu nazwał go "goudą", to internauci stwierdzili, że tym razem specjalistka od świadomych zakupów trochę się pogubiła i straciła kilka minut na mówienie o totalnych oczywistościach. 

Myślałam, że się dowiem po czym poznać prawdziwy żółty ser, że będą jakieś porównania. Wiadomo, że topiony i topiony w plasterkach to syf ale to nie są żółte sery

- punktuje dziennikarkę jedna z jej fanek na Instagramie. A ty co uważasz? Czy na ser w plasterkach w folii jest w stanie się ktoś nabrać? Albo inaczej: czy ktoś naprawdę wierzy, że jest to prawdziwy ser żółty?

A tymczasem być może masz ochotę na pyszny obiad w postaci pierogów z tuńczykiem?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty