Wsyp łyżeczkę tego produktu do kubka, a następnie zalej kawą. Efekt jest wprost piorunujący
02.11.2022 09:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Za oknem szaro, buro i ponuro. Nikt nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia od filiżanki aromatycznej kawy. Ale czy wiesz, że kawa z dodatkiem kakao to sposób na zdrowszy i bardziej pobudzający napój? Przekonaj się, a efekt Cię zaskoczy!
Kawa z dodatkiem kakao - energetyczne i zdrowe połączenie!
Nic tak nie pobudza, jak filiżanka ulubionej kawy z samego rana. Zalewamy ją wrzątkiem, parzymy w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym i podajemy z dodatkami w postaci mleka i cukru. Co niektórzy, sięgają po jeszcze jeden wyjątkowy dodatek, dzięki któremu staje się ona bardziej aromatyczna, wyrazista i zdrowsza. Kawa z dodatkiem kakao to połączenie, które wpływa na pobudzenie naszego organizmu. Atutem jest również fakt, że poprawia ono naszą koncentrację oraz obniża ryzyko niepokoju i rozdrażnienia, które zostało wywołane przez kofeinę.
Według naukowców, tego typu połączenie jest najzdrowszą opcją. Dlaczego? Taka mieszanka pozytywnie wpływa na pracę naszego serca, wspomaga przemianę materii i działa anty-nowotworowo. Dodatkowo, zwiększa efektywność naszej pracy, dzięki czemu nie będziemy odczuwać absolutnie żadnego zmęczenia. Warto podkreślić, że samo kakao stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, E, czy K. Znajdziemy w nim również dużą dawkę magnezu, fosforu, żelaza i potasu.
Jak przygotować kawę z dodatkiem kakao?
Pod tym względem, sam proces nie jest niczym skomplikowanym. Pamiętaj, by zachować odpowiednie proporcje - należy dodać kakao w takiej ilości, by nie było go za dużo, ani za mało. Kawa z dodatkiem kakao to prawdziwy przysmak, po który będziecie sięgać każdego poranka. Nasz sekretny składnik można dodać na dwa sposoby - wsypując łyżkę tradycyjnego kakao lub dodając kostkę czekolady gorzkiej z możliwie największą zawartością kakao.
Jak to zrobić? Przygotuj swoją ulubioną kawę - tradycyjnie lub w ekspresie. Kakao wymieszaj z niewielką ilością wody i następnie wlej do kubka lub filiżanki kawę (1 łyżeczka kakao i 2 łyżki wody). Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać jeszcze mleka, według uznania i cukru - oczywiście, gdy słodzisz ten popularny napój.
Sezon na dynię trwa w najlepsze! Poznaj przepis na kawę z dodatkiem dyni i korzennych aromatów. Jak to zrobić? Zobacz na naszym kanale YouTube: