Ścieram albo kroję i dodaję do porannej kawy. Już nie wrócę do zwykłej małej czarnej

Kawa z imbirem to dla wielu osób wyjątkowo nietypowe połączenie. Jednak okazuje się, że tak przygotowany napój jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dlaczego warto go pić? Jakie ma właściwości? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania. Od dzisiaj już zawsze będziesz dodawać imbir do kawy!

ObrazekKawa z imbirem - dlaczego warto ją pić, jakie ma właściwości - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Wyjątkowy napój

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Każdego dnia wielu z nas sięga po kawę. Poza wspaniałymi doznaniami smakowymi napój ten dostarcza nam sporo energii. W związku z tym najczęściej pijemy go tuż po przebudzeniu, czy w pracy. 

Każdy z nas przygotowuje kawę na swój ulubiony sposób. Niektórzy ją słodzą, inni dodają do niej mleko. Okazuje się, że warto wzbogacić ją również w jeden cenny składnik - imbir.

Właściwości kawy z imbirem

Obrazek
Imbir - Pyszności; Foto: Canva.com

Kawa z imbirem odznacza się wyjątkowo głębokim aromatem oraz korzennym smakiem. Poza tym napój ten wykazuje wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Niestety nie każdy z nas o tym wie.

Znajdujące się w przyprawie składniki aktywne działają przeciwwirusowo, a także przeciwzapalnie. W związku z tym pijąc kawę z imbirem wzmacniamy odporność naszego organizmu.

Poza tym warto zaznaczyć również, że kawa z dodatkiem tej wspaniałej przyprawy wspomaga odchudzanie. Wynika to z tego, że imbir pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz przyśpiesza metabolizm.

Dodatkowo obecne w przyprawie antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego składniki te skutecznie chronią przed nowotworami. Warto zaznaczyć również, że kawa z imbirem wspaniale rozgrzewa. W związku z tym idealnie sprawdzi się na jesienne, chłodne dni.

Kawa z imbirem - przepis

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

     
  • 2 filiżanki kawy espresso
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • ewentualnie miód, cynamon

Sposób przygotowania:

Imbir umyj oraz obierz. Następnie zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj kawę espresso. Do kubka wrzuć starty imbir oraz zalej go kawą. Jeśli masz ochotę, możesz dodać również niewielką ilość miodu oraz szczyptę cynamonu. Dzięki temu wzbogacisz smak oraz aromat kawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach