Ścieram albo kroję i dodaję do porannej kawy. Już nie wrócę do zwykłej małej czarnej

Kawa z imbirem to dla wielu osób wyjątkowo nietypowe połączenie. Jednak okazuje się, że tak przygotowany napój jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dlaczego warto go pić? Jakie ma właściwości? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania. Od dzisiaj już zawsze będziesz dodawać imbir do kawy!

ObrazekKawa z imbirem - dlaczego warto ją pić, jakie ma właściwości - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowy napój

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Każdego dnia wielu z nas sięga po kawę. Poza wspaniałymi doznaniami smakowymi napój ten dostarcza nam sporo energii. W związku z tym najczęściej pijemy go tuż po przebudzeniu, czy w pracy. 

Każdy z nas przygotowuje kawę na swój ulubiony sposób. Niektórzy ją słodzą, inni dodają do niej mleko. Okazuje się, że warto wzbogacić ją również w jeden cenny składnik - imbir.

Właściwości kawy z imbirem

Obrazek
Imbir - Pyszności; Foto: Canva.com

Kawa z imbirem odznacza się wyjątkowo głębokim aromatem oraz korzennym smakiem. Poza tym napój ten wykazuje wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Niestety nie każdy z nas o tym wie.

Znajdujące się w przyprawie składniki aktywne działają przeciwwirusowo, a także przeciwzapalnie. W związku z tym pijąc kawę z imbirem wzmacniamy odporność naszego organizmu.

Poza tym warto zaznaczyć również, że kawa z dodatkiem tej wspaniałej przyprawy wspomaga odchudzanie. Wynika to z tego, że imbir pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz przyśpiesza metabolizm.

Dodatkowo obecne w przyprawie antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego składniki te skutecznie chronią przed nowotworami. Warto zaznaczyć również, że kawa z imbirem wspaniale rozgrzewa. W związku z tym idealnie sprawdzi się na jesienne, chłodne dni.

Kawa z imbirem - przepis

Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

     
  • 2 filiżanki kawy espresso
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • ewentualnie miód, cynamon

Sposób przygotowania:

Imbir umyj oraz obierz. Następnie zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj kawę espresso. Do kubka wrzuć starty imbir oraz zalej go kawą. Jeśli masz ochotę, możesz dodać również niewielką ilość miodu oraz szczyptę cynamonu. Dzięki temu wzbogacisz smak oraz aromat kawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥