Kiedy postawiłam na stole, goście oniemieli. Była najlepszym dodatkiem do grillowanych mięs
Wygląda jak dzieło sztuki, a smakuje jeszcze lepiej. Kiedy postawisz ją na stole, zniknie szybciej, niż zdążysz powiedzieć "dokładka". Kolorowa, pachnąca, naładowana warzywami i ciągnącym się serem – to jedno z tych dań, które nawet przy małym wysiłku wychodzi idealne.
Kiedy masz w lodówce kilka warzyw i ser, a nie wiesz, co z nimi zrobić, zrób zapiekankę. Zwłaszcza taką, która nie tylko cieszy oczy kolorami, ale i świetnie smakuje nawet na drugi dzień. Zapiekanka z brokułami to strzał w dziesiątkę: jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, idealna zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej uroczystą imprezę. Co więcej, można ją dowolnie modyfikować. Ten przepis to kolorowa wersja z brokułem, pomidorem, burakiem, ziemniakiem i mozzarellą. Ostatnio postawiłam ją na stole i goście byli zachwyceni. Na początku bali się ją ruszyć, bo wyglądała jak dzieło sztuki. Po krótkiej chwili jednak praktycznie wszystko zniknęło ze stołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję
Zapiekanka z brokułami, czyli kolorowy pomysł na obiad
Wystarczy kilka warzyw, trochę sera i dobre przyprawy. A potem wrzucasz wszystko do piekarnika i czekasz. Zapiekanka z brokułami robi się praktycznie sama i jest totalnie obłędna w smaku, a do tego zdrowa, bo jej głównymi składnikami są warzywa.
Składniki:
- 300 g brokuła,
- 200 g ugotowanych ziemniaków,
- 100 g czerwonego buraka (pieczony lub gotowany),
- marchewka,
- czerwona papryka,
- dwa pomidory,
- 150 g mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Brokuła podziel na różyczki, sparz wrzątkiem przez 3 minuty i odcedź.
- Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój w plasterki.
- Buraka, marchewkę i paprykę pokrój na cienkie plastry lub paski.
- Pomidory pokrój w ósemki, mozzarellę porwij w palcach lub pokrój w plastry.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami warzywa: ziemniaki, brokuły, marchew, burak, papryka, pomidory.
- Na wierzch ułóż mozzarellę, skrop oliwą, posyp ziołami, dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20–25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
- Wyjmij, lekko przestudź i podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem.
Kolorowa zapiekanka z brokułami zrobi furorę na stole
To danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też dla oczu. Dzięki połączeniu warzyw o różnych kolorach i fakturach zapiekanka z brokułami prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej np. grillowanego kurczaka czy boczek. To także idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają w lodówce. Robisz raz, a jesz dwa razy i to z przyjemnością.