Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką. Przepis na proste i smaczne danie

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką to fantastyczny pomysł na obiad. Przygotowanie jej zajmie tylko chwilę, a gorące danie rozgrzeje Cię od środka.

Obrazek
Ewa

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką. Jak zrobić?

Proste, jednogarnkowe dania to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Po powrocie do domu czasami nie mamy ochoty na długie gotowanie, a każdy ma ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego. W takich sytuacjach chętnie sięgamy po zapiekanki. W przypadku tych dań można kombinować, czarować i szaleć z dodatkami. To też świetna okazja na dodanie porcji warzyw do swojej diety.

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką to spełnienie kulinarnego marzenia o prostym i smacznym posiłku. Jaki jest przepis na to cudo?

Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki? W Polsce wyróżniamy trzy typy: A, B i C. Różnią się one twardością i ilością skrobi, dzięki czemu można idealnie dobrać ziemniaka do dania. W przypadku zapiekanek sięgnij po ziemniaki typu A.
Ziemniaki należące do tej grupy są zdecydowanie najtwardsze, mają dużo wody i mało skrobi. Dzięki temu świetnie trzymają swoją strukturę i ciężej je rozgotować. Sprawdzą się nie tylko do sałatek, ale też do zup, zapiekanek i do smażenia. Znane odmiany ziemniaków typu A to Belana, Bellinda, Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.

W tym przepisie ziemniaki do zapiekanki z ziemniakami, brokułami, serem i szynką ścieramy na tarce, ale możesz również pokroić je w drobną kostkę lub w plasterki. Sprawdź jednak, czy się upiekły, zanim wyjmiesz zapiekankę z piekarnika.

Zamiast szczypiorku możesz dorzuć posiekaną natkę pietruszki, lub odrobinę drobno pokrojonej cebulki. W Twojej lodówce zostało trochę papryki? Świetnie! Wrzuć ją do zapiekanki- warzyw nigdy dość!

Brokuła nie musisz gotować, upiecze się bez problemu w piekarniku i pozostanie chrupiący i pyszny.
Więcej przepisów znajdziesz na naszym kanale.

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, brokułami, serem i szynką krok po korku poniżej.

Obrazek

Składniki

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką – składniki:

  1. 450 g startych ziemniaków
  2. 8 jajek
  3. 2 łyżki mąki
  4. 1 łyżka oleju
  5. 1/4 łyżeczki soli
  6. 2 szklanki różyczek brokułu
  7. 250 g startego żółtego sera
  8. 140 pokrojonej szynki
  9. 3/4 szklanki śmietany 18%
  10. 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, brokułami, serem i szynką krok po kroku. Przygotuj ziemniaczaną masę

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody.

Jeśli wolisz dodać ziemniaki w plasterkach, to lepiej je trochę podgotować. Dzięki temu na pewno nie będą twarde i surowe w środku.

Do miski włóż starte ziemniaki, 4 jajka, mąkę, olej i sól. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie równomiernie rozłóż w okrągłej blaszce do ciasta. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 35 minut.

Obrazek

Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika. Na ziemniaki wyłóż równomiernie małe różyczki brokuła, starty ser (może być to gouda lub mozzarella) i pokrojoną w kostkę szynkę.

Obrazek

Przygotuj masę jajeczną

Do miski wbij 4 jajka i rozkłóć ze sobą.

Dodaj olej, mąkę i sól i wymieszaj. Tą mieszanką polej zapiekankę. włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 50 minut.

Do tej mieszanki możesz dodać ulubione przyprawy: dopraw pieprzem, ostrą lub słodką papryką i ziołami.

Obrazek

I gotowe!

Ile czasu potrzeba na przygotowanie zapiekanki z ziemniakami, brokułami, serem i szynką? Po 50 minutach wyjmij obiad z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje