Kiedy rodzina domaga się słodkości, w kilka minut robię bajeczne ciasto

Jesień to czas, kiedy nachodzi nas ochota na słodkości. Mamy dla was przepis na pyszne i łatwe ciasto z kakao, które idealnie sprawdzi się na jesienny deser.

Ciasto kakaoweCiasto kakaowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Marzysz o prostym, a jednocześnie przepysznym cieście, które rozpływa się w ustach? Mam dla ciebie idealny przepis, który spełni te wszystkie oczekiwania. To ciasto nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Moja rodzina uwielbia ten deser, i z chęcią dzielę się tym sprawdzonym przepisem. Dzięki niemu w zaledwie kilka chwil stworzysz wyśmienite ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu twoim najbliższym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Ekspresowe ciasto czekoladowe - przepis

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto, które zaskoczy twoich gości, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Ciasto czekoladowe z gorzkim kakao to szybki, prosty, a jednocześnie wyjątkowy deser, który robi wrażenie na każdym, kto go spróbuje.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpoczynam od wbicia jajek do miski, a następnie dodania cukru i szczypty soli. Starannie mieszam wszystkie składniki i wlewam jogurt naturalny.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie rozpuszczonego i wystudzonego masła, które dokładnie wchłania się w masę.
  3. Teraz przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, starając się uzyskać jednolitą masę ciasta.
  4. Podzielam przygotowane ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaję gorzkie kakao i dokładnie mieszam, aby uzyskać ciasto o intensywnym smaku czekolady.
  5. Naczynie żaroodporne lub keksówkę smaruję masłem, a następnie na przemian nakładam warstwy ciasta jasnego i ciemnego. Czasami wykonuję też dekoracyjny wzorek na powierzchni ciasta za pomocą wykałaczki.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto prezentuje się naprawdę apetycznie, a jego smak przenosi cię w krainę czekoladowego raju. Przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, więc z pewnością nie będziesz z tym miał problemu. A efekt? Cała rodzina będzie zachwycona!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej