PrzepisCiastaKiedy rodzina domaga się słodkości, w kilka minut robię bajeczne ciasto

Kiedy rodzina domaga się słodkości, w kilka minut robię bajeczne ciasto

Ciasto kakaowe
Ciasto kakaowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

28.10.2023 19:26, aktual.: 17.01.2024 15:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesień to czas, kiedy nachodzi nas ochota na słodkości. Mamy dla was przepis na pyszne i łatwe ciasto z kakao, które idealnie sprawdzi się na jesienny deser.

Marzysz o prostym, a jednocześnie przepysznym cieście, które rozpływa się w ustach? Mam dla ciebie idealny przepis, który spełni te wszystkie oczekiwania. To ciasto nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Moja rodzina uwielbia ten deser, i z chęcią dzielę się tym sprawdzonym przepisem. Dzięki niemu w zaledwie kilka chwil stworzysz wyśmienite ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu twoim najbliższym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe - przepis

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto, które zaskoczy twoich gości, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Ciasto czekoladowe z gorzkim kakao to szybki, prosty, a jednocześnie wyjątkowy deser, który robi wrażenie na każdym, kto go spróbuje.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpoczynam od wbicia jajek do miski, a następnie dodania cukru i szczypty soli. Starannie mieszam wszystkie składniki i wlewam jogurt naturalny.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie rozpuszczonego i wystudzonego masła, które dokładnie wchłania się w masę.
  3. Teraz przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, starając się uzyskać jednolitą masę ciasta.
  4. Podzielam przygotowane ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaję gorzkie kakao i dokładnie mieszam, aby uzyskać ciasto o intensywnym smaku czekolady.
  5. Naczynie żaroodporne lub keksówkę smaruję masłem, a następnie na przemian nakładam warstwy ciasta jasnego i ciemnego. Czasami wykonuję też dekoracyjny wzorek na powierzchni ciasta za pomocą wykałaczki.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto prezentuje się naprawdę apetycznie, a jego smak przenosi cię w krainę czekoladowego raju. Przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, więc z pewnością nie będziesz z tym miał problemu. A efekt? Cała rodzina będzie zachwycona!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także