PrzepisCiastaKiedy usłyszysz nazwę tego ciasta, zaśmiejesz się. Wygląda jak sernik, ale nie ma w nim twarogu

Kiedy usłyszysz nazwę tego ciasta, zaśmiejesz się. Wygląda jak sernik, ale nie ma w nim twarogu

Ciasto styropian
Ciasto styropian
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.12.2023 08:41

Ciasto styropian wygląda jak sernik, ale robi się je zupełnie inaczej. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu. Wypiek jest połączeniem kruchego spodu i masy śmietanowej z wiórkami kokosowymi. Ciasto jest niesamowicie lekkie i od razu rozpływa się w ustach.

Oszukany sernik, bo taką nazwę można nadać ciastu styropian, jest lekkim i puszystym wypiekiem. Wszystkie składowe świetnie do siebie pasują, a całość dopełniają brzoskwinie z puszki. Wypiek ten jest tak pyszny, że szybko zniknie z blaszki, gdyż każdy będzie chciał dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto styropian - przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego.

Masa śmietanowa:

  • litr śmietany 18%,
  • 5 białek,
  • 300 g cukru,
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • brzoskwinie z puszki.
Ciasto styropian
Ciasto styropian© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski lub na stolnicę i dodaj posiekane masło. Zacznij wyrabiać masę. Po chwili dodaj do niej żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz wanilię. Ciasto zagnieć i uformuj z nich kulkę. 1/3 ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztę umieść w lodówce.
  2. Białka ubij na sztywną masę, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie już idealnie sztywna, dodaj do niej proszek budyniowy.
  3. Do miski wsyp wiórki kokosowe i wlej śmietanę, dodatkowe składniki wmieszaj łyżką.
  4. Kruchym ciastem wyłóż blaszkę (możesz je też rozwałkować i po prostu przełożyć).
  5. Na ciasto wylej masę śmietanową, a na niej umieść pokrojone brzoskwinie.
  6. Ciasto styropian przyozdób wiórkami zrobionymi z kruchego ciasta, które wcześniej umieściłeś w lodówce. Wystarczy je tylko zetrzeć na tarce.
  7. Oszukany sernik piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także