Kiedyś obowiązkowe na prywatkach. Dziś wiele osób na samą myśl ma dreszcze

Obowiązkowo gościła na imprezach, pojawiała się na weselnych stołach, a i nieraz gospodynie przygotowywały ją na zwykłe okazje. Dziś ten przysmak dla wielu osób ten przysmak jawi się jako koszmar, ale niektórzy chętnie wróciliby do tego smaku.

Dziś ten przysmak budzi wiele kontrowersjiDziś ten przysmak budzi wiele kontrowersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podroby są owiane obecnie złą sławą, ale przed laty ich popularność była naprawdę duża. Gdy mięso było towarem deficytowym, wykorzystywano je do ostatniego kawałeczka. Galareta z ozorów wieprzowych była tanim daniem, które zjednało sobie podniebienia wielu Polaków. Jeśli na samą myśli cieknie ci ślinka, przypomnij sobie przysmak sprzed lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Ozorki wieprzowe w galarecie

Ozorki wieprzowe są miękkie i delikatne, dzięki czemu świetnie smakują w galarecie. W czasach PRL obowiązkowo gościły na świątecznym stole, prywatce ze znajomymi czy rodzinnej imprezie. Dziś to przysmak dla odważnych.

Ozorki to tanie i proste danie
Ozorki to tanie i proste danie © Adobe Stock

Przygotowane w odpowiedni sposób, ozory mają delikatny, lekko słodkawy smak. Przy wyborze ozorów warto zwrócić uwagę na ich świeżość i kolor. Powinny być jędrne, różowe i bez nieprzyjemnego zapachu.

Są źródłem białka, kolagenu i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie skóry, stawów i kości. Na dodatek mają niedużo kalorii, a ich cena nie przyprawi o zawroty głowy.

Składniki:

  • 1 kg ozorków wieprzowych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek białej części pora,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz i ocet do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ozory dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny.
  2. Po tym czasie zmień wodę i gotuj w osolonej wodzie przez 25-30 minut.
  3. Odcedź, wystudź i obierz ze skóry.
  4. Warzywa obierz i umyj.
  5. Do garnka wlej bulion, dodaj ozorki i gotuj przez godzinę.
  6. Po godzinie dorzuć warzywa, ziele angielskie, sól, pieprz oraz liść laurowy i gotuj do miękkości.
  7. Wyjmij ozorki z garnka, wywar przecedź przez sito.
  8. Wystudzone ozorki pokrój w plastry.
  9. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i dodaj do ciepłego wywaru.
  10. Na półmisku ułóż ozorki i udekoruj kawałkami warzyw.
  11. Zalej galaretą i odstaw do wystudzenia.

Po stężeniu ozorki wieprzowe w galarecie są gotowe do jedzenia. Serwuj je w towarzystwie octu i świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟