Kilka składników i 10 minut roboty. Te kanapki staną się twoim ulubionym śniadaniem
Nie masz pomysłu na smaczne i ciekawe śniadanie jednocześnie? Przygotuj jesienną kanapkę z naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Robi się ją naprawdę ekspresowo i idealnie pasuje do porannej kawy.
Jesień to ten okres w roku, kiedy śniadania w wydaniu na ciepło cieszą się dużym zainteresowaniem. A, że poranki potrafią być trudne, wychodzę z założenia, że warto dodatkowo osłodzić sobie ten czas.
Idealnym rozwiązaniem w takich przypadkach jest śniadanie w słodkim wydaniu. I tak się składa, że mam dla ciebie propozycję, której nie może zabraknąć w twoim menu. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci. Nie wierzysz? Przetestuj ten przepis jeszcze dziś i sam się przekonaj.
Ekspresowe naleśniki kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem
Jesienna kanapka zrobi furorę w każdym domu
Przepis na jesienną kanapkę, bo to o niej mowa, jest naprawdę bardzo szybki. Wystarczy połączyć podstawowe składniki i wstawić je do piekarnika. Całą pracę wykona za ciebie kuchenny sprzęt. Jak sam więc widzisz, spokojnie takie śniadanie możesz robić praktycznie codziennie, nawet w ciągu bardzo zapracowanego tygodnia.
Po drugie, na cały przepis składa się dosłownie kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni nawet teraz. Co więcej, są to produkty, które lubi każdy z nas. Dlatego przy śniadaniu nie będziesz słyszeć żadnych protestów. Wręcz przeciwnie, cała rodzina będzie nim zachwycona. No i na koniec warto podkreślić, że przygotowanie jesiennej kanapki to czysta przyjemność dla samego kucharza.
Jak zrobić jesienną kanapkę krok po kroku?
Składniki na dwie kanapki:
- 2 kromki chleba tostowego,
- masło do posmarowania,
- 1 jabłko.
Kruszonka:
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 4 łyżki masła,
- 5 łyżek mąki pszennej.
Dodatki:
- miód do polania.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kruszonki. W tym celu połącz ze sobą: cynamon, mąkę, masło i brązowy cukier.
- Następnie ułóż na blacie kuchennym dwie kromki i rozprowadź na nich masło.
- Kolejną warstwę zrób z plasterków jabłka.
- Na koniec posyp każdą kanapkę wcześniej przygotowaną kruszynkę.
- Śniadanie w takim wydaniu wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Jesienne kanapki serwuj na ciepło z dodatkiem płynnego miodu. I to wszystko, smacznego.