Kilka składników i 10 minut roboty. Te kanapki staną się twoim ulubionym śniadaniem

Nie masz pomysłu na smaczne i ciekawe śniadanie jednocześnie? Przygotuj jesienną kanapkę z naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Robi się ją naprawdę ekspresowo i idealnie pasuje do porannej kawy.

To będzie hit tej jesieniTo będzie hit tej jesieni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Jesień to ten okres w roku, kiedy śniadania w wydaniu na ciepło cieszą się dużym zainteresowaniem. A, że poranki potrafią być trudne, wychodzę z założenia, że warto dodatkowo osłodzić sobie ten czas. 

Idealnym rozwiązaniem w takich przypadkach jest śniadanie w słodkim wydaniu. I tak się składa, że mam dla ciebie propozycję, której nie może zabraknąć w twoim menu. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci. Nie wierzysz? Przetestuj ten przepis jeszcze dziś i sam się przekonaj.

Ekspresowe naleśniki kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem

Jesienna kanapka zrobi furorę w każdym domu

Przepis na jesienną kanapkę, bo to o niej mowa, jest naprawdę bardzo szybki. Wystarczy połączyć podstawowe składniki i wstawić je do piekarnika. Całą pracę wykona za ciebie kuchenny sprzęt. Jak sam więc widzisz, spokojnie takie śniadanie możesz robić praktycznie codziennie, nawet w ciągu bardzo zapracowanego tygodnia. 

Po drugie, na cały przepis składa się dosłownie kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni nawet teraz. Co więcej, są to produkty, które lubi każdy z nas. Dlatego przy śniadaniu nie będziesz słyszeć żadnych protestów. Wręcz przeciwnie, cała rodzina będzie nim zachwycona. No i na koniec warto podkreślić, że przygotowanie jesiennej kanapki to czysta przyjemność dla samego kucharza. 

Jak zrobić jesienną kanapkę krok po kroku?

Składniki na dwie kanapki:

  • 2 kromki chleba tostowego,
  • masło do posmarowania,
  • 1 jabłko.


Kruszonka:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej.

Dodatki:

  • miód do polania.

Sposób przygotowania:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kruszonki. W tym celu połącz ze sobą: cynamon, mąkę, masło i brązowy cukier.
  • Następnie ułóż na blacie kuchennym dwie kromki i rozprowadź na nich masło.
  • Kolejną warstwę zrób z plasterków jabłka.
  • Na koniec posyp każdą kanapkę wcześniej przygotowaną kruszynkę.
  • Śniadanie w takim wydaniu wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Jesienne kanapki serwuj na ciepło z dodatkiem płynnego miodu. I to wszystko, smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach