Kilka składników i 10 minut roboty. Te kanapki staną się twoim ulubionym śniadaniem

Nie masz pomysłu na smaczne i ciekawe śniadanie jednocześnie? Przygotuj jesienną kanapkę z naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz. Robi się ją naprawdę ekspresowo i idealnie pasuje do porannej kawy.

To będzie hit tej jesieniTo będzie hit tej jesieni
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Jesień to ten okres w roku, kiedy śniadania w wydaniu na ciepło cieszą się dużym zainteresowaniem. A, że poranki potrafią być trudne, wychodzę z założenia, że warto dodatkowo osłodzić sobie ten czas. 

Idealnym rozwiązaniem w takich przypadkach jest śniadanie w słodkim wydaniu. I tak się składa, że mam dla ciebie propozycję, której nie może zabraknąć w twoim menu. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w niej bez pamięci. Nie wierzysz? Przetestuj ten przepis jeszcze dziś i sam się przekonaj.

Ekspresowe naleśniki kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem

Jesienna kanapka zrobi furorę w każdym domu

Przepis na jesienną kanapkę, bo to o niej mowa, jest naprawdę bardzo szybki. Wystarczy połączyć podstawowe składniki i wstawić je do piekarnika. Całą pracę wykona za ciebie kuchenny sprzęt. Jak sam więc widzisz, spokojnie takie śniadanie możesz robić praktycznie codziennie, nawet w ciągu bardzo zapracowanego tygodnia. 

Po drugie, na cały przepis składa się dosłownie kilka składników, które z pewnością masz w swojej kuchni nawet teraz. Co więcej, są to produkty, które lubi każdy z nas. Dlatego przy śniadaniu nie będziesz słyszeć żadnych protestów. Wręcz przeciwnie, cała rodzina będzie nim zachwycona. No i na koniec warto podkreślić, że przygotowanie jesiennej kanapki to czysta przyjemność dla samego kucharza. 

Jak zrobić jesienną kanapkę krok po kroku?

Składniki na dwie kanapki:

  • 2 kromki chleba tostowego,
  • masło do posmarowania,
  • 1 jabłko.


Kruszonka:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej.

Dodatki:

  • miód do polania.

Sposób przygotowania:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kruszonki. W tym celu połącz ze sobą: cynamon, mąkę, masło i brązowy cukier.
  • Następnie ułóż na blacie kuchennym dwie kromki i rozprowadź na nich masło.
  • Kolejną warstwę zrób z plasterków jabłka.
  • Na koniec posyp każdą kanapkę wcześniej przygotowaną kruszynkę.
  • Śniadanie w takim wydaniu wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Jesienne kanapki serwuj na ciepło z dodatkiem płynnego miodu. I to wszystko, smacznego.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟