Moja rodzina uwielbia je na śniadanie. Z dodatkiem jogurtu smakują wybornie

Nie ma lepszego sposobu na smaczne i szybkie śniadanie niż placki bananowe. Puszyste, aromatyczne i pełne naturalnej słodyczy dojrzałych bananów, świetnie smakują same, z jogurtem lub ulubionymi dodatkami. Ten sprawdzony przepis pokocha cała rodzina – od najmłodszych po dorosłych.

Placki bananowe na śniadanie rozpływają się w ustachPlacki bananowe na śniadanie rozpływają się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MDAl
Karol Wiak

Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego pomysłu na śniadanie, placki bananowe sprawdzą się idealnie. Robi się je błyskawicznie, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Co więcej, są na tyle uniwersalne, że możesz podawać je na słodko z jogurtem, owocami czy domową konfiturą, albo na bardziej sycąco z masłem orzechowym lub czekoladą.

Placki bananowe – prosty i smaczny pomysł na śniadanie

Nie ma nic lepszego niż leniwe śniadanie z domowymi placuszkami. Moja rodzina uwielbia je jeść prosto z patelni, jeszcze ciepłe, z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi owocami. Co najlepsze, placki bananowe są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają żadnych wymyślnych składników – wystarczy kilka dojrzałych bananów, mąka, jajka i odrobina mleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Od kiedy odkryłem ten przepis, stał się naszym małym rodzinnym rytuałem. Dzieci wręcz przepadają za ich słodkim smakiem, a ja doceniam fakt, że przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Te placuszki nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie pachną podczas smażenia, co od razu wprowadza domową, przytulną atmosferę w kuchni.

Co jeszcze warto podkreślić – placki bananowe są bardzo uniwersalne. Możesz je podać na słodko z jogurtem, owocami lub konfiturą śliwkową, a jeśli wolisz wersję bardziej sycącą, świetnie komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy niewielkiej ilości czekolady. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia z uśmiechem i pełnym brzuchem.

Przepis na placki bananowe

Kiedy już wiesz, jak pyszne i proste w przygotowaniu są placki bananowe, czas przejść do konkretów. Pokażę ci sprawdzony sposób przygotowania, który zawsze się udaje i sprawia, że placuszki wychodzą puszyste, aromatyczne i pełne słodkiego smaku dojrzałych bananów. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych – wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości przy smażeniu.

Składniki:

  • 2 małe banany lub 1 duży,
  • 230 ml mleka (około 210 g),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • szczypta cynamonu.

Dodatkowo:

  • 1–2 łyżki oleju do smażenia,
  • ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieć na papkę – najlepiej widelcem, nie musi być idealnie gładko, lekko grudkowata konsystencja jest jak najbardziej w porządku. Ja zawsze wybieram banany mocno dojrzałe, nawet z brązowymi plamkami – nadają placuszkom naturalną słodycz.
  2. Do bananów dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, jajka, cukier puder i cynamon. Wymieszaj całość delikatnie, tak żeby składniki się połączyły. Ważne, żeby nie miksować zbyt długo – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ja zazwyczaj odstawiam je na kilka minut, żeby lekko napuszyło się od proszku do pieczenia.
  3. Smaż na małym ogniu na patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Nakładaj po jednej łyżce ciasta w odstępach, żeby placuszki miały miejsce do wyrośnięcia. Mały ogień jest kluczowy – w przeciwnym razie szybko się przypalą, a w środku pozostaną niedopieczone.

Placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców, domowej konfitury lub ulubionego kremu czekoladowego. Możesz je też przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy albo dzieciom do szkoły – nawet po podgrzaniu zachowują swoją puszystość i smak.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba