Moja rodzina uwielbia je na śniadanie. Z dodatkiem jogurtu smakują wybornie

Nie ma lepszego sposobu na smaczne i szybkie śniadanie niż placki bananowe. Puszyste, aromatyczne i pełne naturalnej słodyczy dojrzałych bananów, świetnie smakują same, z jogurtem lub ulubionymi dodatkami. Ten sprawdzony przepis pokocha cała rodzina – od najmłodszych po dorosłych.

Placki bananowe na śniadanie rozpływają się w ustachPlacki bananowe na śniadanie rozpływają się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MDAl
Karol Wiak

Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego pomysłu na śniadanie, placki bananowe sprawdzą się idealnie. Robi się je błyskawicznie, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Co więcej, są na tyle uniwersalne, że możesz podawać je na słodko z jogurtem, owocami czy domową konfiturą, albo na bardziej sycąco z masłem orzechowym lub czekoladą.

Placki bananowe – prosty i smaczny pomysł na śniadanie

Nie ma nic lepszego niż leniwe śniadanie z domowymi placuszkami. Moja rodzina uwielbia je jeść prosto z patelni, jeszcze ciepłe, z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi owocami. Co najlepsze, placki bananowe są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają żadnych wymyślnych składników – wystarczy kilka dojrzałych bananów, mąka, jajka i odrobina mleka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Od kiedy odkryłem ten przepis, stał się naszym małym rodzinnym rytuałem. Dzieci wręcz przepadają za ich słodkim smakiem, a ja doceniam fakt, że przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Te placuszki nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie pachną podczas smażenia, co od razu wprowadza domową, przytulną atmosferę w kuchni.

Co jeszcze warto podkreślić – placki bananowe są bardzo uniwersalne. Możesz je podać na słodko z jogurtem, owocami lub konfiturą śliwkową, a jeśli wolisz wersję bardziej sycącą, świetnie komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy niewielkiej ilości czekolady. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia z uśmiechem i pełnym brzuchem.

Przepis na placki bananowe

Kiedy już wiesz, jak pyszne i proste w przygotowaniu są placki bananowe, czas przejść do konkretów. Pokażę ci sprawdzony sposób przygotowania, który zawsze się udaje i sprawia, że placuszki wychodzą puszyste, aromatyczne i pełne słodkiego smaku dojrzałych bananów. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych – wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości przy smażeniu.

Składniki:

  • 2 małe banany lub 1 duży,
  • 230 ml mleka (około 210 g),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • szczypta cynamonu.

Dodatkowo:

  • 1–2 łyżki oleju do smażenia,
  • ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieć na papkę – najlepiej widelcem, nie musi być idealnie gładko, lekko grudkowata konsystencja jest jak najbardziej w porządku. Ja zawsze wybieram banany mocno dojrzałe, nawet z brązowymi plamkami – nadają placuszkom naturalną słodycz.
  2. Do bananów dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, jajka, cukier puder i cynamon. Wymieszaj całość delikatnie, tak żeby składniki się połączyły. Ważne, żeby nie miksować zbyt długo – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ja zazwyczaj odstawiam je na kilka minut, żeby lekko napuszyło się od proszku do pieczenia.
  3. Smaż na małym ogniu na patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Nakładaj po jednej łyżce ciasta w odstępach, żeby placuszki miały miejsce do wyrośnięcia. Mały ogień jest kluczowy – w przeciwnym razie szybko się przypalą, a w środku pozostaną niedopieczone.

Placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dodatkiem jogurtu, świeżych owoców, domowej konfitury lub ulubionego kremu czekoladowego. Możesz je też przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy albo dzieciom do szkoły – nawet po podgrzaniu zachowują swoją puszystość i smak.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇