Sałatka witaminowa - kolorowa porcja zdrowia z sosem jogurtowym

Wraz z nadejściem wiosny i lata w naszej diecie pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Kolorowe stragany na lokalnym rynku kuszą bogactwem kolorów i witamin. Korzystając z tego częściej wybieramy lekkie sałatki, których brakowałol nam przez okres jesienno-zimowy. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie prawdziwą bombę witaminową!

Obrazek
Ewa

Sałatka witaminowa z warzywami

Sałatki wcale nie muszą być nudne i powtarzane. Warzywa mają w sobie sporo smaku, który można łączyć i komponować tak, jak lubimy najbardziej. Sekretem naszej sałatki jest prosty sos jogurtowy z koperkiem, który łączy warzywa w całość. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie są przekonane do jedzenia warzyw.  Tę sałatkę możesz podać na kolację, zaserwować jako dodatek do obiadu lub zapakować na drugie śniadanie.

W przygotowaniu warzyw do naszej bomby witaminowej pomógł nam Zoodler marki Philips.

Sałatka witaminowa - składniki

  • 1/4 małej czerwonej kapusty-posiekana
  • 1/4 małej białej kapusty-posiekana
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki zielone
  • 1 marchewka
  • 1 żółta papryka
  • 60 g suszonych moreli

Sos do sałatki:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 cytryny-sok
  • 1/3 szkl. posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli

Przepis na sałatkę z sosem jogurtowym

W takich sałatkach najbardziej lubimy to, że ich przygotowanie jest naprawdę proste. Czerwoną i białą kapustę drobno posiekaj. Jeśli chcesz, żeby była miękka, to posól ją i odstaw na 30 minut. W tym czasie przygotuj sos sałatkowy. W miseczce połącz ze sobą jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny i posiekany koperek. Dopraw całość solą i wymieszaj.

Obrazek

Następnie przejdź do przygotowania pozostałych składników. Ogórka, marchewkę i jabłko  zamieniliśmy je we wstążki przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Obrazek

Sałatka bomba witaminowa

Wszystkie składniki sałatki ułóż w misce. Posyp pokrojoną w drobną kostkę papryką i suszonymi morelami. Całość polej jogurtowym sosem z koperkiem. I gotowe. Taka sałatka to prawdziwa bomba witamin i smaku. Zaserwuj ją swoim bliski i patrz, jak zajadają ze smakiem. Jabłko i morele fantastycznie przełamują swoją słodyczą warzywną kompozycję. Taki zdrowy bowl to idealny pomysł na lekki obiad, kolację lub drugie śniadanie.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej