Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj go do śmieci. Korek od wina uratuje niejedną kulinarną katastrofę

Po wypitym winie mamy w zwyczaju wyrzucać nie tylko butelkę, ale również korek. Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Korek od wina uratuje niejedno danie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak to możliwe - poniżej zdradzamy prosty i skuteczny trik z jego udziałem. Od dzisiaj korek od wina już nigdy nie wyląduje w koszu.

ObrazekPod żadnym pozorem nie wyrzucaj go do śmieci. Korek od wina uratuje niejedną kulinarną katastrofę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Korek od wina uratuje przypalone danie

Obrazek
Korek od wina - Pyszności; Foto: Canva.com

Przypalone danie to zmora dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Jednak jest na to sposób. Wystarczy, że przełożysz danie do czystego garnka, a następnie dodasz do niego drewniany korek od wina. Najlepiej, jeśli użyjesz kilka sztuk. Gotuj potrawę jeszcze przez chwilę, a na końcu wyjmij z niej korek. Korek skutecznie pochłonie nieprzyjemny zapach spalenizny. 

Podczas przekładania potrawy do nowego naczynia - pamiętajmy o tym, aby jej nie mieszać. Do czystego garnka przekładamy nieprzypaloną, górną część dania. Trik z korkiem świetnie sprawdzi się w przypadku przypalonego bigosu.

Inne sposoby na przypalone danie

Obrazek
Ziemniak - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Korek od wina to niejedyny produkt, który może uratować przypalone danie. Okazuje się, że niekiedy wystarczy użyć surowego ziemniaka, cebulę lub skórkę chleba. Dodatek jednego z tych składników uratuje m.in. przypaloną zupę, czy sos. Pamiętajmy jednak, aby pod koniec wyjąć użyty produkt.

Okazuje się, że niektórzy, aby uratować przypalony ryż, dodają do niego białe wino. W związku z tym nieprzypaloną część produktu przekładają do nowego garnka, zalewają ją wodą i dodają niewielką ilość wina. Następnie całość gotują jeszcze przez kilka minut.

Jak się okazuje, korek od wina może być bardzo przydatny. Jednak znajdziemy również wiele innych sposobów na przypalone danie. Mimo wszystko, warto zapobiegać przypaleniu potrawy. W związku z tym podczas gotowania polecamy przyglądać się daniu. Dzięki temu będziemy w stanie szybko zareagować, jeśli zauważymy że potrawa zaczyna się przypalać.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowy kubełek KFC i surówkę Colesław krok po kroku. Potrawa idealnie sprawdzi się jako pyszna przekąska.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza