NewsyKosmiczna kwota za rybę w nadmorskiej miejscowości. "Paragon grozy" to za mało powiedziane

Kosmiczna kwota za rybę w nadmorskiej miejscowości. "Paragon grozy" to za mało powiedziane

Kolejny ,,paragon grozy'' to lato właśnie tak przebiega. Co jakiś czas widzimy paragony z kosmicznymi sumami za podstawowe rzeczy. Czy da się to lato spędzić jeszcze za normalne pieniądze? Przytaczamy historię jednego z turystów z tegorocznych wakacji nad polskim morzem. Za samą rybę zapłacił on powiem trzycyfrową kwotę.

Kosmiczna kwota za rybę w nadmorskiej miejscowości. "Paragon grozy" to za mało powiedziane
Paulina

05.08.2022 09:42

Jadąc nad nasze polskie morze, nie wyobrażamy sobie pobytu bez spróbowania lokalnych pyszności, czyli ryb. Tak samo było w przypadku jednego z polskich turystów.  Pan Jakub wybrał się wraz z rodziną na obiad do restauracji w Krynicy Morskiej, położonej blisko plaży. Wiadomo, ze w takich miejscach ceny zwykle są wyższe ze względu na atrakcyjną lokalizację. Natomiast tutaj cena zaskoczyła wszystkich.

Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik
Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik

Ceny za rybę w nadmorskich restauracjach

Czteroosobowa rodzina zamówiła grillowane krewetki, śledzia w oleju oraz dania główne - filet z sandacza oraz tuszę turbota z dodatkami. Całość kosztowała ich 584 zł. Skąd taka kolosalna suma? Okazało się ze zamówione kawałki ryb przez klientów ważyły bardzo dużo. Najdroższe okazały się rzecz jasna ryby. 300-gramowy kawałek sandacza kosztował 51 zł, natomiast za turbota ważącego aż 1,7 kg trzeba było zapłacić aż 323 zł. Do najtańszych nie należały też warzywa.

Cztery osoby w knajpce w Krynicy, jakich tam większość, ani droga, ani tania. Cztery ryby, za każdy dodatek trzeba ekstra płacić: pomidor w plastry 12 zł, surówki 14 zł itd. Jak żyć, premierze - napisał Pan Jakub do jednej z redakcji.
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Uważaj na podstęp

Mamy radę. Często po zakupie ryby, gdy otrzymanym paragon mamy ogromne zdziwienie. Cena obiadu jest kolosalna, czego wcześniej nie przewidzieliśmy. Dlatego warto przed zamówieniem zapytać kelnera o wagę ryby, która otrzymamy na talerzu. Jeśli mamy jakieś wątpliwości odnośnie do wielkości swojej porcji, to zwyczajnie poprośmy obsługę, aby zważyła wybrany kawałek na naszych oczach. Jako konsumenci mamy do tego prawo. Dodatkowo warto pamiętać, że bardziej opłaca się zamówić rybę bez panierki. Dodatek znacznie podnosi wagę kawałka mięsa, a tym samym jego cenę.

Zobacz na naszym kanale YouTube pyszny przepis na rybę:

restauracjacenyryby
Wybrane dla Ciebie