Kosmiczna kwota za rybę w nadmorskiej miejscowości. "Paragon grozy" to za mało powiedziane

Kolejny ,,paragon grozy'' to lato właśnie tak przebiega. Co jakiś czas widzimy paragony z kosmicznymi sumami za podstawowe rzeczy. Czy da się to lato spędzić jeszcze za normalne pieniądze? Przytaczamy historię jednego z turystów z tegorocznych wakacji nad polskim morzem. Za samą rybę zapłacił on powiem trzycyfrową kwotę.

Obrazek
Paulina

Jadąc nad nasze polskie morze, nie wyobrażamy sobie pobytu bez spróbowania lokalnych pyszności, czyli ryb. Tak samo było w przypadku jednego z polskich turystów.  Pan Jakub wybrał się wraz z rodziną na obiad do restauracji w Krynicy Morskiej, położonej blisko plaży. Wiadomo, ze w takich miejscach ceny zwykle są wyższe ze względu na atrakcyjną lokalizację. Natomiast tutaj cena zaskoczyła wszystkich.

Obrazek
Ryba jak znad morza- Pyszności/ Freepik

Ceny za rybę w nadmorskich restauracjach

Czteroosobowa rodzina zamówiła grillowane krewetki, śledzia w oleju oraz dania główne - filet z sandacza oraz tuszę turbota z dodatkami. Całość kosztowała ich 584 zł. Skąd taka kolosalna suma? Okazało się ze zamówione kawałki ryb przez klientów ważyły bardzo dużo. Najdroższe okazały się rzecz jasna ryby. 300-gramowy kawałek sandacza kosztował 51 zł, natomiast za turbota ważącego aż 1,7 kg trzeba było zapłacić aż 323 zł. Do najtańszych nie należały też warzywa.

Cztery osoby w knajpce w Krynicy, jakich tam większość, ani droga, ani tania. Cztery ryby, za każdy dodatek trzeba ekstra płacić: pomidor w plastry 12 zł, surówki 14 zł itd. Jak żyć, premierze - napisał Pan Jakub do jednej z redakcji.
Obrazek
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Uważaj na podstęp

Mamy radę. Często po zakupie ryby, gdy otrzymanym paragon mamy ogromne zdziwienie. Cena obiadu jest kolosalna, czego wcześniej nie przewidzieliśmy. Dlatego warto przed zamówieniem zapytać kelnera o wagę ryby, która otrzymamy na talerzu. Jeśli mamy jakieś wątpliwości odnośnie do wielkości swojej porcji, to zwyczajnie poprośmy obsługę, aby zważyła wybrany kawałek na naszych oczach. Jako konsumenci mamy do tego prawo. Dodatkowo warto pamiętać, że bardziej opłaca się zamówić rybę bez panierki. Dodatek znacznie podnosi wagę kawałka mięsa, a tym samym jego cenę.

Zobacz na naszym kanale YouTube pyszny przepis na rybę:

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm