PrzepisKotlety mielone można ugotować nie tylko z mięsa. Zetrzyj ją i połącz z masą, a pozytywnie się zaskoczysz

Kotlety mielone można ugotować nie tylko z mięsa. Zetrzyj ją i połącz z masą, a pozytywnie się zaskoczysz

Kotlety mielone z dyni - Pyszności; Foto Canva.com
Kotlety mielone z dyni - Pyszności; Foto Canva.com
25.10.2022 14:04

Zbliża się Halloween, więc to jasny sygnał, że czas najwyższy, by wybrać się po dynię do sklepu. Zamiast lampionów, z tego jesiennego przysmaku, możesz również przygotować niezwykle smaczne kotlety mielone z dyni. W połączeniu z kaszą jaglaną i szpinakiem stworzą naprawdę wyjątkową kompozycję.

Dynia, szpinak i kasza jaglana - podstawa naszych smacznych kotletów mielonych z dyni

Robiąc zakupy, z pewnością zauważyliście, że na dziale z warzywami w marketach, obecnie królują dynie. Są zwykłe, ozdobne, większe, mniejsze, o zróżnicowanym kształcie i smaku. Okazuje się bowiem, że dynia dyni nie równa, przez co każda z nich, oprócz wyglądu, może mieć nieco odmienny smak. Jeśli chcecie przygotować kotlety mielone z dyni, to najlepiej będzie użyć odmiany hokkaido. Naszą dynię należy oczyścić z pestek i można przystąpić do ścierania. Co ważne, nie ma potrzeby obierania jej ze skórki.

Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com
Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone z dyni, w skład których wchodzi również szpinak oraz kasza jaglana, idealnie sprawdzą się na obiad, jak i szybką przekąskę. Najlepiej smakują z dodatkiem kaszy i surówki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je w formie na przykład - wegeburgera. Jesień to dobry moment, by przygotować tego typu danie. Dynia jest łatwo dostępna, podobnie jak i pozostałe składniki. Ich połączenie sprawi, że każdy z domowników zachwyci się smakiem tak przygotowanych kotletów.

Jak przygotować kotlety mielone z dyni?

Wyczarowanie takiej wspaniałej potrawy z dyni jest bardzo proste i zajmuje zaledwie parę chwil. Możemy Was zapewnić, że każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę.

Składniki:

  • około 300-400 g nieobranej dyni hokkaido (może być też inny rodzaj)
  • 1/3 szklanki jaglanej
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść świeżego szpinaku (100 g)
  • jajko
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i łyżeczka curry
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Przygotowując kotlety mielone z dyni, należy mieć na uwadze to, że jest to stosunkowo proste w przygotowaniu danie. Rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, którą następnie należy ostudzić i rozgnieść widelcem. Kolejny krok to obranie dyni i pozbycie się pestek. Ścieramy ją na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, które należy zeszklić. Wszystko chwilę podsmażamy i następnie dodajemy startą dynię i drugą łyżkę oliwy.

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Wszystko podsmażamy przez około 2 minuty i po tym czasie dodajemy starty imbir, a także doprawiamy solą, kurkumą i curry. Całość smażymy jeszcze przez chwilę. Następny w kolejce będzie opłukany świeży szpinak. Wszystkie składniki przekładamy do rozdrabniacza i przez chwilę miksujemy, aż się rozdrobnią. Możemy to zrobić również na desce do krojenia. Następnie, mieszamy je z kaszą jaglaną, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i przystępujemy do formowania kotlecików. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Nasze kotlety mielone z dyni są już gotowe. Smacznego!

Wolisz kotlety z mięsa mielonego? Zobacz na naszym kanale YouTube, dlaczego dobrze jest dodać do nich chałkę:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także