PrzepisKotlety mielone można ugotować nie tylko z mięsa. Zetrzyj ją i połącz z masą, a pozytywnie się zaskoczysz

Kotlety mielone można ugotować nie tylko z mięsa. Zetrzyj ją i połącz z masą, a pozytywnie się zaskoczysz

Kotlety mielone z dyni - Pyszności; Foto Canva.com
Kotlety mielone z dyni - Pyszności; Foto Canva.com

25.10.2022 14:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zbliża się Halloween, więc to jasny sygnał, że czas najwyższy, by wybrać się po dynię do sklepu. Zamiast lampionów, z tego jesiennego przysmaku, możesz również przygotować niezwykle smaczne kotlety mielone z dyni. W połączeniu z kaszą jaglaną i szpinakiem stworzą naprawdę wyjątkową kompozycję.

Dynia, szpinak i kasza jaglana - podstawa naszych smacznych kotletów mielonych z dyni

Robiąc zakupy, z pewnością zauważyliście, że na dziale z warzywami w marketach, obecnie królują dynie. Są zwykłe, ozdobne, większe, mniejsze, o zróżnicowanym kształcie i smaku. Okazuje się bowiem, że dynia dyni nie równa, przez co każda z nich, oprócz wyglądu, może mieć nieco odmienny smak. Jeśli chcecie przygotować kotlety mielone z dyni, to najlepiej będzie użyć odmiany hokkaido. Naszą dynię należy oczyścić z pestek i można przystąpić do ścierania. Co ważne, nie ma potrzeby obierania jej ze skórki.

Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com
Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone z dyni, w skład których wchodzi również szpinak oraz kasza jaglana, idealnie sprawdzą się na obiad, jak i szybką przekąskę. Najlepiej smakują z dodatkiem kaszy i surówki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je w formie na przykład - wegeburgera. Jesień to dobry moment, by przygotować tego typu danie. Dynia jest łatwo dostępna, podobnie jak i pozostałe składniki. Ich połączenie sprawi, że każdy z domowników zachwyci się smakiem tak przygotowanych kotletów.

Jak przygotować kotlety mielone z dyni?

Wyczarowanie takiej wspaniałej potrawy z dyni jest bardzo proste i zajmuje zaledwie parę chwil. Możemy Was zapewnić, że każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę.

Składniki:

  • około 300-400 g nieobranej dyni hokkaido (może być też inny rodzaj)
  • 1/3 szklanki jaglanej
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża garść świeżego szpinaku (100 g)
  • jajko
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i łyżeczka curry
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Przygotowując kotlety mielone z dyni, należy mieć na uwadze to, że jest to stosunkowo proste w przygotowaniu danie. Rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, którą następnie należy ostudzić i rozgnieść widelcem. Kolejny krok to obranie dyni i pozbycie się pestek. Ścieramy ją na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, które należy zeszklić. Wszystko chwilę podsmażamy i następnie dodajemy startą dynię i drugą łyżkę oliwy.

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Wszystko podsmażamy przez około 2 minuty i po tym czasie dodajemy starty imbir, a także doprawiamy solą, kurkumą i curry. Całość smażymy jeszcze przez chwilę. Następny w kolejce będzie opłukany świeży szpinak. Wszystkie składniki przekładamy do rozdrabniacza i przez chwilę miksujemy, aż się rozdrobnią. Możemy to zrobić również na desce do krojenia. Następnie, mieszamy je z kaszą jaglaną, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i przystępujemy do formowania kotlecików. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Nasze kotlety mielone z dyni są już gotowe. Smacznego!

Wolisz kotlety z mięsa mielonego? Zobacz na naszym kanale YouTube, dlaczego dobrze jest dodać do nich chałkę: