PrzepisNie potrzebujesz mięsa. Przepyszne kotlety zrobisz z dwóch tanich składników

Nie potrzebujesz mięsa. Przepyszne kotlety zrobisz z dwóch tanich składników

kotlety pieczarkowe - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
kotlety pieczarkowe - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta
01.05.2023 11:30, aktualizacja: 01.05.2023 12:40

Kotlety pieczarkowe inspirowane dawnym lwowskim przepisem to świetnie danie na bezmięsny obiad. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i tanie. Koniecznie ich spróbujcie. Przepis zaczerpnęliśmy z książki Pawła Ochmana "Roślinna kuchnia kresowa".

Przedwojenny Lwów był pełen kontrastów społecznych i kulturowych, ale też kulinarnych. W domostwach i restauracjach można było delektować się potrawami kuchni staropolskiej, żydowskiej, ukraińskiej czy orientalnej. W cukierniach podawano wybitne torty, które drogą lotniczą trafiały nawet do Warszawy i Krakowa. Można było również spróbować „dań ulicznych”. Były to bułki nadziewane pieczarkami, bajgle z szynką i kiszonymi ogórkami czy smażone ziemniaki z sosem śmietanowym.

W restauracjach podawano potrawy wegańskie i wegetariańskie, które określano mianem „jarskie”. Czasopismo „Jarskie Życie” w 1912 roku podawało, że we Lwowie działały trzy takie restauracje. Liczba potraw była nieprawdopodobna, a królowała w nich sezonowość. Kotlety warzywne podawano w różnych konfiguracjach – również kotlety i placki z grzybów raczyły podniebienia lwowianek i lwowian. Serwowano je w towarzystwie surówek z kiszonych warzyw lub smażonych na maśle brukselek. Przygotowując potrawy do tej książki, często wyobrażałem sobie, że przenoszę się w tamte czasy i miejsca

Kotlety pieczarkowe (lwowskie kotlety pieczarkowe)

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki drobno siekanenej natki pietruszki
  • mąka pszenna do panierowania
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego + do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dokładnie utłuc i wystudzić.
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą, aż odparuje cały płyn.
  3. Połączyć ziemniaki z pieczarkami i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także