Nie potrzebujesz mięsa. Przepyszne kotlety zrobisz z dwóch tanich składników

Kotlety pieczarkowe inspirowane dawnym lwowskim przepisem to świetnie danie na bezmięsny obiad. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i tanie. Koniecznie ich spróbujcie. Przepis zaczerpnęliśmy z książki Pawła Ochmana "Roślinna kuchnia kresowa".

Obrazekkotlety pieczarkowe - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta

Przedwojenny Lwów był pełen kontrastów społecznych i kulturowych, ale też kulinarnych. W domostwach i restauracjach można było delektować się potrawami kuchni staropolskiej, żydowskiej, ukraińskiej czy orientalnej. W cukierniach podawano wybitne torty, które drogą lotniczą trafiały nawet do Warszawy i Krakowa. Można było również spróbować „dań ulicznych”. Były to bułki nadziewane pieczarkami, bajgle z szynką i kiszonymi ogórkami czy smażone ziemniaki z sosem śmietanowym.

W restauracjach podawano potrawy wegańskie i wegetariańskie, które określano mianem „jarskie”. Czasopismo „Jarskie Życie” w 1912 roku podawało, że we Lwowie działały trzy takie restauracje. Liczba potraw była nieprawdopodobna, a królowała w nich sezonowość. Kotlety warzywne podawano w różnych konfiguracjach – również kotlety i placki z grzybów raczyły podniebienia lwowianek i lwowian. Serwowano je w towarzystwie surówek z kiszonych warzyw lub smażonych na maśle brukselek. Przygotowując potrawy do tej książki, często wyobrażałem sobie, że przenoszę się w tamte czasy i miejsca

Kotlety pieczarkowe (lwowskie kotlety pieczarkowe)

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki drobno siekanenej natki pietruszki
  • mąka pszenna do panierowania
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego + do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dokładnie utłuc i wystudzić.
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą, aż odparuje cały płyn.
  3. Połączyć ziemniaki z pieczarkami i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Obrazek
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy