Nie potrzebujesz mięsa. Przepyszne kotlety zrobisz z dwóch tanich składników

Kotlety pieczarkowe inspirowane dawnym lwowskim przepisem to świetnie danie na bezmięsny obiad. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i tanie. Koniecznie ich spróbujcie. Przepis zaczerpnęliśmy z książki Pawła Ochmana "Roślinna kuchnia kresowa".

Obrazekkotlety pieczarkowe - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta

Przedwojenny Lwów był pełen kontrastów społecznych i kulturowych, ale też kulinarnych. W domostwach i restauracjach można było delektować się potrawami kuchni staropolskiej, żydowskiej, ukraińskiej czy orientalnej. W cukierniach podawano wybitne torty, które drogą lotniczą trafiały nawet do Warszawy i Krakowa. Można było również spróbować „dań ulicznych”. Były to bułki nadziewane pieczarkami, bajgle z szynką i kiszonymi ogórkami czy smażone ziemniaki z sosem śmietanowym.

W restauracjach podawano potrawy wegańskie i wegetariańskie, które określano mianem „jarskie”. Czasopismo „Jarskie Życie” w 1912 roku podawało, że we Lwowie działały trzy takie restauracje. Liczba potraw była nieprawdopodobna, a królowała w nich sezonowość. Kotlety warzywne podawano w różnych konfiguracjach – również kotlety i placki z grzybów raczyły podniebienia lwowianek i lwowian. Serwowano je w towarzystwie surówek z kiszonych warzyw lub smażonych na maśle brukselek. Przygotowując potrawy do tej książki, często wyobrażałem sobie, że przenoszę się w tamte czasy i miejsca

Kotlety pieczarkowe (lwowskie kotlety pieczarkowe)

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki drobno siekanenej natki pietruszki
  • mąka pszenna do panierowania
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego + do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dokładnie utłuc i wystudzić.
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą, aż odparuje cały płyn.
  3. Połączyć ziemniaki z pieczarkami i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Obrazek
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy