Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów
Bagietka z farszem pieczarkowym i prostym sosem to przepis na pyszne śniadanie w nietypowym wydaniu. Te grzanki to hit w moim domu. Moja rodzina ciągle prosi o to, abym je zrobiła. Są proste, szybkie i niesamowicie smaczne.
19.09.2023 10:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy w moim chlebaku znalazłam zapominaną bagietkę, postanowiłam przerobić ją na coś pysznego i prostego. W wydrążonym wnętrzu umieściłam farsz z dodatkiem pieczarek, szynki, sera oraz przypraw i podsmażyłam na patelni tak, jak robię zazwyczaj z grzankami. W połączeniu z prostym sosem z jogurtu oraz musztardy smakują po prostu obłędnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację na ciepło lub przekąskę, gdy dopadnie nas głód i ochota na coś pysznego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 1 bagietka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 150 g szynki,
- 150 g mozzarelli,
- 2 pieczarki grillowe,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 cebuli.
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka musztardy,
- 1/2 cytryny - sok.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Bagietkę dzielę na dość grube kromki i wycinam w nich miękki środek.
Krok 2: Do miski wbijam jajka i roztrzepuję widelcem wraz z solą, pieprzem oraz oregano. Do masy dodaję pokrojoną cebulę, starte pieczarki, ser mozzarella, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki, Całość mieszam.
Krok 3: Na patelni rozgrzewam masło i wykładam kromki bagietki. Ich wnętrze wypełniam przygotowaną masą. Smażę pod przykryciem przez 7 minut z każdej strony.
Krok 4: Przygotowuję sos. Do jogurtu naturalnego wyciskam sok z cytryny, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy: ostrą paprykę, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszam.
Krok 5: Gotowe bagietki z farszem serwuję na ciepło, zanurzając je w sosie lub rozprowadzając go na ich powierzchni. Smacznego!