Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Bagietka z farszem pieczarkowym i prostym sosem to przepis na pyszne śniadanie w nietypowym wydaniu. Te grzanki to hit w moim domu. Moja rodzina ciągle prosi o to, abym je zrobiła. Są proste, szybkie i niesamowicie smaczne.

Bagietka z farszem- PysznościBagietka z farszem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiedy w moim chlebaku znalazłam zapominaną bagietkę, postanowiłam przerobić ją na coś pysznego i prostego. W wydrążonym wnętrzu umieściłam farsz z dodatkiem pieczarek, szynki, sera oraz przypraw i podsmażyłam na patelni tak, jak robię zazwyczaj z grzankami. W połączeniu z prostym sosem z jogurtu oraz musztardy smakują po prostu obłędnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację na ciepło lub przekąskę, gdy dopadnie nas głód i ochota na coś pysznego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 bagietka, 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 
  • 150 g szynki,
  • 150 g mozzarelli,
  • 2 pieczarki grillowe, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 cebuli.

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/2 cytryny - sok.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bagietkę dzielę na dość grube kromki i wycinam w nich miękki środek.

Krok 2: Do miski wbijam jajka i roztrzepuję widelcem wraz z solą, pieprzem oraz oregano. Do masy dodaję pokrojoną cebulę, starte pieczarki, ser mozzarella, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki, Całość mieszam.

Farsz do bagietek- Pyszności
Farsz do bagietek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na patelni rozgrzewam masło i wykładam kromki bagietki. Ich wnętrze wypełniam przygotowaną masą. Smażę pod przykryciem przez 7 minut z każdej strony.

Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem- Pyszności
Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Przygotowuję sos. Do jogurtu naturalnego wyciskam sok z cytryny, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy: ostrą paprykę, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszam.

Sos do bagietki- Pyszności
Sos do bagietki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowe bagietki z farszem serwuję na ciepło, zanurzając je w sosie lub rozprowadzając go na ich powierzchni. Smacznego!

Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem
Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"