WideoKrążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Bagietka z farszem- Pyszności
Bagietka z farszem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
19.09.2023 10:51

Bagietka z farszem pieczarkowym i prostym sosem to przepis na pyszne śniadanie w nietypowym wydaniu. Te grzanki to hit w moim domu. Moja rodzina ciągle prosi o to, abym je zrobiła. Są proste, szybkie i niesamowicie smaczne.

Kiedy w moim chlebaku znalazłam zapominaną bagietkę, postanowiłam przerobić ją na coś pysznego i prostego. W wydrążonym wnętrzu umieściłam farsz z dodatkiem pieczarek, szynki, sera oraz przypraw i podsmażyłam na patelni tak, jak robię zazwyczaj z grzankami. W połączeniu z prostym sosem z jogurtu oraz musztardy smakują po prostu obłędnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację na ciepło lub przekąskę, gdy dopadnie nas głód i ochota na coś pysznego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 bagietka, 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 
  • 150 g szynki,
  • 150 g mozzarelli,
  • 2 pieczarki grillowe, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 cebuli.

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/2 cytryny - sok.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bagietkę dzielę na dość grube kromki i wycinam w nich miękki środek.

Krok 2: Do miski wbijam jajka i roztrzepuję widelcem wraz z solą, pieprzem oraz oregano. Do masy dodaję pokrojoną cebulę, starte pieczarki, ser mozzarella, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki, Całość mieszam.

Farsz do bagietek- Pyszności
Farsz do bagietek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Na patelni rozgrzewam masło i wykładam kromki bagietki. Ich wnętrze wypełniam przygotowaną masą. Smażę pod przykryciem przez 7 minut z każdej strony.

Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem- Pyszności
Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Przygotowuję sos. Do jogurtu naturalnego wyciskam sok z cytryny, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy: ostrą paprykę, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszam.

Sos do bagietki - Pyszności
Sos do bagietki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Gotowe bagietki z farszem serwuję na ciepło, zanurzając je w sosie lub rozprowadzając go na ich powierzchni. Smacznego!

Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem
Bagietka z farszem pieczarkowym, szynką oraz serem© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także