Porady3 sprawdzone i szybkie sposoby na cebulę. Krój jak szef kuchni
3 sprawdzone i szybkie sposoby na cebulę. Krój jak szef kuchni
Nie wiem jak Ty, ale ja jeszcze do niedawna nie cierpiałam kroić cebuli. I robiłam wszystko, aby jak najszybciej mieć to za sobą.
Frania
11.10.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:43
Nic więc dziwnego, że efekty nie zawsze były zadawalające. Ale wszystko zmieniło się, kiedy poznałam triki na szybkie krojenie cebuli. Ty również musisz je poznać.
#1 W kostkę
- Pozbądź się łodygi.
- Umieść warzywo na desce do krojenia, korzeniem do góry.
- Podziel cebulę na pół i obierz ją z łupin.
- Połóż ją płaską częścią do deski i korzeniem od zewnętrznej strony.
- Ponacinaj cebulę, dzieląc ją na trzy warstwy.
- Odwróć cebulę tak, aby korzeń znajdował się naprzeciwko Ciebie. I ponownie ponacinaj warzywo.
- Ponownie odwróć warzywo do wcześniejszego układu i zacznij ciąć.
- Gotowe!
#2 W piórka
- Odetnij ogonek.
- Ułóż cebulę na blacie korzeniem do góry.
- Przetnij warzywo na pół i obierz z niepotrzebnych warstw.
- Połóż połówkę płasko na desce, tak aby korzeń znajdował się po zewnętrznej części deski do krojenia.
- Zacznij pracować nożem, od prawej do lewej strony.
- Rozdziel krążki na mniejsze części.
- I to wszystko!
#3 W krążki
- Ponownie odetnij ogonek
- I w tym przypadku możesz wybrać dwie techniki.
- Po pierwsze, umieść cebulę korzeniem do góry i po prostu zacznij nacinać warzywo.
- Po drugie, możesz ułożyć cebulę na desce tak, aby korzeń znalazł się po zewnętrznej stronie i zacznij nacinać od odkrojonej strony.
- Z wydzielonych kawałków wydziel pojedyncze krążki.
Genialnymi trikami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi.