Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Większość z nas nie ma pojęcia

Folia aluminiowa stosowana jest od bardzo dawna w polskich kuchniach. Wykorzystuje się ją zarówno do pieczenia w piekarniku oraz grillowania na świeżym powietrzu, jak i do zabezpieczenia żywności podczas przechowywania. Natomiast nie zawsze robimy to dobrze. Folia ma dwie strony, jedna jest matowa, druga błyszcząca. Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Obrazek
Paulina

Każda strona folii aluminiowej ma swoją funkcję

Z pewnością zauważaliście, że folia ma dwie różne strony. Oczywiście ten zabieg jest zrobiony celowo. Każda ze stron ma swoje funkcje, o czym warto pamiętać podczas użytkowania. Jeśli więc w czasie gotowania najdzie cię ochota na spontaniczne zawinięcie wybranego produktu w folię, warto zastanowić się, które rozwiązanie będzie dla ciebie najlepsze.

Strona błyszcząca odpowiada za zatrzymywanie temperatury posiłku, a matowa pozwala obniżyć temperaturę dania. Jak to wygląda od strony praktycznej?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Pieczenie w foli aluminiowej

Otóż jeśli decydujemy się na pieczenie czegoś w piekarniku, na przykład mięsa to należy układać w taki sposób, aby lśniąca część folii aluminiowej była ułożona do wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na dłużej zachować ciepło potrawy, ale również znacznie przyspiesza proces pieczenia w piekarniku. Tak samo wygląda sytuacja z używaniem folii aluminiowej podczas grillowania.

Obrazek

Przechowywanie żywności- folia aluminiowa

Jeśli chcemy przedłużyć trwałość jakiejś potrawy, należy zadbać, aby owinąć ją folią tak, by jej matowa część znalazła się po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Dzięki temu upieczone danie nie będzie się nagrzewało, ale będzie miało dostęp do powietrza. W ten sposób żywność dłużej zachowa świeżość, a gdy trzymamy ją w lodówce, będzie właściwie chłodzona. Możesz tak zawinąć każde przygotowane danie które będziesz przewozić na przykład na imprezę u znajomych.

Obrazek

Folia aluminiowa- tego nie rób

Jeśli wpadnie nam do głowy, żeby podgrzewać jedzenia, wraz z folia aluminiową w mikrofalówce to od razu odejdźmy od tego pomysłu jak najszybciej. Takie zachowanie może sprawić nam wiele kłopotów od zepsucia mikrofalówki, aż po pożar. Lepiej nie testować tego sposobu.

Oto nasz przepis na makaronowe łódeczki z użyciem foli aluminiowej:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej