PoradyKtóra strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Większość z nas nie ma pojęcia

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Większość z nas nie ma pojęcia

Folia aluminiowa stosowana jest od bardzo dawna w polskich kuchniach. Wykorzystuje się ją zarówno do pieczenia w piekarniku oraz grillowania na świeżym powietrzu, jak i do zabezpieczenia żywności podczas przechowywania. Natomiast nie zawsze robimy to dobrze. Folia ma dwie strony, jedna jest matowa, druga błyszcząca. Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Większość z nas nie ma pojęcia
Paulina

17.07.2022 11:53

Każda strona folii aluminiowej ma swoją funkcję

Z pewnością zauważaliście, że folia ma dwie różne strony. Oczywiście ten zabieg jest zrobiony celowo. Każda ze stron ma swoje funkcje, o czym warto pamiętać podczas użytkowania. Jeśli więc w czasie gotowania najdzie cię ochota na spontaniczne zawinięcie wybranego produktu w folię, warto zastanowić się, które rozwiązanie będzie dla ciebie najlepsze.

Strona błyszcząca odpowiada za zatrzymywanie temperatury posiłku, a matowa pozwala obniżyć temperaturę dania. Jak to wygląda od strony praktycznej?

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Pieczenie w foli aluminiowej

Otóż jeśli decydujemy się na pieczenie czegoś w piekarniku, na przykład mięsa to należy układać w taki sposób, aby lśniąca część folii aluminiowej była ułożona do wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na dłużej zachować ciepło potrawy, ale również znacznie przyspiesza proces pieczenia w piekarniku. Tak samo wygląda sytuacja z używaniem folii aluminiowej podczas grillowania.

Obraz

Przechowywanie żywności- folia aluminiowa

Jeśli chcemy przedłużyć trwałość jakiejś potrawy, należy zadbać, aby owinąć ją folią tak, by jej matowa część znalazła się po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Dzięki temu upieczone danie nie będzie się nagrzewało, ale będzie miało dostęp do powietrza. W ten sposób żywność dłużej zachowa świeżość, a gdy trzymamy ją w lodówce, będzie właściwie chłodzona. Możesz tak zawinąć każde przygotowane danie które będziesz przewozić na przykład na imprezę u znajomych.

Obraz

Folia aluminiowa- tego nie rób

Jeśli wpadnie nam do głowy, żeby podgrzewać jedzenia, wraz z folia aluminiową w mikrofalówce to od razu odejdźmy od tego pomysłu jak najszybciej. Takie zachowanie może sprawić nam wiele kłopotów od zepsucia mikrofalówki, aż po pożar. Lepiej nie testować tego sposobu.

Oto nasz przepis na makaronowe łódeczki z użyciem foli aluminiowej:

kulinariaorganizacja kuchnikuchenne wpadki
Wybrane dla Ciebie