Z sera, ziemniaków i kurczaka Strzelczyk zrobił prawdziwy hit. Chrupiąca przekąska ze snów

Szukasz inspiracji na przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie, a jej smak docenią wszyscy goście? Proste i stosunkowo szybkim daniem będą tu faszerowane kulki ziemniaczane. Swoją recepturą postanowił się z nami podzielić Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz.

ObrazekFaszerowane kulki ziemniaczane - Pyszności; Foto screen z filmów https://www.youtube.com/watch?v=WILuDFSp2Js i https://www.youtube.com/watch?v=ytOfCYflZEQ
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Faszerowane kulki ziemniaczane z serem i kurczakiem - ich smak pokocha każdy!

Nie da się ukryć, że faszerowane kulki ziemniaczane to fajna przekąska na imprezę, ale nie tylko. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku - tak w skrócie można scharakteryzować smak tego dania. Odrobina pikantności idealnie łączy się z łagodnym smakiem ziemniaka, dzięki czemu wszystko będzie odpowiednio zrównoważone. Tego typu przysmak możesz przygotować na przyjście gości, a także rodzinny obiad.

Obrazek
Faszerowane kulki ziemniaczane- Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ytOfCYflZEQ

Swoją wyjątkową recepturą na faszerowane kulki ziemniaczane, postanowił się z nami podzielić Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz, znany z udziału w programie "MasterChef Polska". Jego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby (ma nawet swoją własną wędzarnię). Jednak, jak widać, specjalizuje się w przygotowaniu tego typu dań i trzeba przyznać, że wychodzi mu to bardzo dobrze!

Ziemniaki, ser i kurczak - poznaj przepis na chrupiące kulki ziemniaczane

Przygotowanie tego typu przekąski jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Pewne jest to, że smak zachwyci, a każdy gość lub Twój domownik, będą prosić o dokładkę. Co ważne, używamy tu prostych składników, które są dostępne w każdym sklepie.

Składniki:

  • około 700 g podudzi z kurczaka
  • ziemniaki - 700 g
  • 4 ząbki czosnku
  • ser żółty - 150 g
  • natka pietruszki
  • przyprawy: papryka słodka mielona, chilli w proszku, zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka, jajka i bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

Przygotowując kulki, najlepiej jest rozpocząć od doprawienia mięsa - solą, pieprzem i chilli w proszku. Dla równowagi smaku dobrze jest dodać 2-3 łyżeczki czerwonej papryki. Tak przyprawione pałki odstawiamy na 20 minut, aby smaki się "przegryzły". Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy na nią podudzia z kurczaka. Smażymy do momentu zarumienienia. Dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, aby dodać aromatu i odrobinę ziół prowansalskich. Podlewamy odrobiną wody i smażymy przez 40 minut na małym ogniu.

Obrazek
Faszerowane kulki ziemniaczane - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ytOfCYflZEQ

W tym czasie gotujemy obrane ziemniaki na nasze faszerowane kulki ziemniaczane. Po tym czasie odcedzamy je i wrzucamy do miski. Należy je dobrze pognieść. Gdy mięso będzie gotowe, to wyjmujemy je na talerz. Przystępujemy do oddzielenia go od kości i następnie je siekamy, ale nie za drobno. Od razu wrzucamy do ziemniaków. Siekamy odrobinę natki pietruszki i wraz z solą, pieprzem i odrobiną chilli dodajemy do mięsa i ziemniaków. Do tego garść żółtego, startego sera. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kuleczki, dodając ser żółty do środka.

Uformowane i kształtne kulki ziemniaczane panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej, niczym kotlety schabowe. Dobrze jest smażyć na średnim ogniu, by dobrze zarumieniły się z zewnątrz i były miękkie w środku. Nasze faszerowane kulki ziemniaczane są już gotowe. Wyglądają naprawdę apetycznie, a smakują jeszcze lepiej!

Szukasz pomysłów na przekąski na imprezę? Zobacz przepisy na 4 serowe przekąski na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach