Z sera, ziemniaków i kurczaka Strzelczyk zrobił prawdziwy hit. Chrupiąca przekąska ze snów
Szukasz inspiracji na przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie, a jej smak docenią wszyscy goście? Proste i stosunkowo szybkim daniem będą tu faszerowane kulki ziemniaczane. Swoją recepturą postanowił się z nami podzielić Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz.
11.10.2022 12:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Faszerowane kulki ziemniaczane z serem i kurczakiem - ich smak pokocha każdy!
Nie da się ukryć, że faszerowane kulki ziemniaczane to fajna przekąska na imprezę, ale nie tylko. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku - tak w skrócie można scharakteryzować smak tego dania. Odrobina pikantności idealnie łączy się z łagodnym smakiem ziemniaka, dzięki czemu wszystko będzie odpowiednio zrównoważone. Tego typu przysmak możesz przygotować na przyjście gości, a także rodzinny obiad.
Swoją wyjątkową recepturą na faszerowane kulki ziemniaczane, postanowił się z nami podzielić Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz, znany z udziału w programie "MasterChef Polska". Jego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby (ma nawet swoją własną wędzarnię). Jednak, jak widać, specjalizuje się w przygotowaniu tego typu dań i trzeba przyznać, że wychodzi mu to bardzo dobrze!
Ziemniaki, ser i kurczak - poznaj przepis na chrupiące kulki ziemniaczane
Przygotowanie tego typu przekąski jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Pewne jest to, że smak zachwyci, a każdy gość lub Twój domownik, będą prosić o dokładkę. Co ważne, używamy tu prostych składników, które są dostępne w każdym sklepie.
Składniki:
- około 700 g podudzi z kurczaka
- ziemniaki - 700 g
- 4 ząbki czosnku
- ser żółty - 150 g
- natka pietruszki
- przyprawy: papryka słodka mielona, chilli w proszku, zioła prowansalskie, sól i pieprz
- olej do smażenia
- mąka, jajka i bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowania:
Przygotowując kulki, najlepiej jest rozpocząć od doprawienia mięsa - solą, pieprzem i chilli w proszku. Dla równowagi smaku dobrze jest dodać 2-3 łyżeczki czerwonej papryki. Tak przyprawione pałki odstawiamy na 20 minut, aby smaki się "przegryzły". Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy na nią podudzia z kurczaka. Smażymy do momentu zarumienienia. Dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, aby dodać aromatu i odrobinę ziół prowansalskich. Podlewamy odrobiną wody i smażymy przez 40 minut na małym ogniu.
W tym czasie gotujemy obrane ziemniaki na nasze faszerowane kulki ziemniaczane. Po tym czasie odcedzamy je i wrzucamy do miski. Należy je dobrze pognieść. Gdy mięso będzie gotowe, to wyjmujemy je na talerz. Przystępujemy do oddzielenia go od kości i następnie je siekamy, ale nie za drobno. Od razu wrzucamy do ziemniaków. Siekamy odrobinę natki pietruszki i wraz z solą, pieprzem i odrobiną chilli dodajemy do mięsa i ziemniaków. Do tego garść żółtego, startego sera. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kuleczki, dodając ser żółty do środka.
Uformowane i kształtne kulki ziemniaczane panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej, niczym kotlety schabowe. Dobrze jest smażyć na średnim ogniu, by dobrze zarumieniły się z zewnątrz i były miękkie w środku. Nasze faszerowane kulki ziemniaczane są już gotowe. Wyglądają naprawdę apetycznie, a smakują jeszcze lepiej!
Szukasz pomysłów na przekąski na imprezę? Zobacz przepisy na 4 serowe przekąski na naszym kanale YouTube: