Kurczak pieczony w dyni

Kurczak pieczony w dyni to nietypowy pomysł na obiad dla całej rodziny. W takiej formie jeszcze go nie jadłeś!

Obrazek
Pyszności

Mogłoby się wydawać, że z kurczaka powstało już wszystko. Często prosicie nas o przepis na kurczaka pieczonego w całości. Postanowiliśmy odejść odrobinę od klasycznego przepisu i zaserwować Wam coś, czego na pewno nie zapomną Wasi goście.

Kurczak pieczony w dyni- soczyste mięso

Dzięki temu, że naszego kurczaka schowaliśmy w dyni, to pozostał idealnie soczysty i nie rozpada się podczas krojenia. W powstałym "naczyniu" do pieczenia panuje idealna temperatura, a dynia oddaje swój aromat i delikatną słodycz mięsu. Dodatkowo, wspaniały aromat użytych przypraw zatrzymuje się na powierzchni kurczaka, tworząc pyszną kompozycję smaku.

Jaką dynię wybrać?

Jaką dynię wybrać do tego przepisu? Przede wszystkim- na tyle dużą, żeby w jej wnętrzu zmieścił się cały kurczak. My wybraliśmy dynię japońską kabocha. Jej miąższ jest bardzo słodki, w smaku podobny do batatów. Bez problemu może być to jednak inna odmiana, na przykład hokkaido. Najważniejsze: kurczak w całości musi zmieścić się do jej wydrążonego wnętrza.

Jeśli wybierzesz większą dynię, i tym samym większego kurczaka, pamiętaj, żeby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Kurczak w dyni- co zrobić z miąższem?

Jeśli, tak jak my, nie lubisz marnować jedzenia, to nie martw się. Wydrążony miąższ z dyni możesz spokojnie wykorzystać o przygotowania innych pyszności. Możesz upiec aromatyczne pumpkin pie, zamarynować w słoiki albo dodać do warzywnego gulaszu. Sprawdzi się również jako baza do aromatycznej zupy dyniowej.

Składniki

  1. 1,6 kg kurczaka
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 duża dynia
  4. 1 cytryna
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 3 liście laurowe
  7. 3 ziarenka ziela angielskiego
  8. 50 g masła
  9. 3 gałązki świeżego tymianku
  10. 1 łyżeczka soli
  11. 1/2 łyżeczki pieprzu

Kurczak

Zacznijmy od przygotowania kurczaka.

Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli będzie trochę mokry, to zachowaj ostrożność, bo tłuszcz na patelni może pryskać.

Na sporej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Na rozgrzany olej połóż kurczaka i podsmaż na średnim ogniu tak, żeby się zarumienił. Pamiętaj o przewracaniu go!

Obrazek

Dynia

Gdy kurczak się smaży- przygotuj dynię.

Przy pomocy małej miseczki wyznacz wierzch dyni. Pamiętaj, że przez ten otwór do środka musi zmieścić się kurczak.

Wytnij pokrywkę i wydrąż wnętrze dyni. Miąższ możesz zostawić do przygotowania zupy lub ciasta, a pestki podprażyć i zjeść jako smaczną i zdrową przekąskę.

Do wydrążonej dyni włóż podsmażonego kurczaka i wciśnij sok z cytryny. Żeby wycisnąć więcej soku z owocu- przed przekrojeniem tocz ją przez chwilę pod niewielkim naciskiem po blacie. Uważaj, żeby podczas wyciskania do środka dyni z kurczakiem.

Kiedy wyciśniesz już sok- wrzuć przekrojony owoc do środka. Dodaj pokrojone w plastry masło i ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.

Na wierzch połóż świeży tymianek. Ma on delikatnie ostry i orzeźwiający smak, który idealnie będzie komponował się z cytrynową nutą.

Obrazek

Pieczenie

Kiedy wnętrze naszej dyni jest już gotowe, a kurczak przyprawiony- czas na pieczenie!

Dynię przykryj wyciętą wcześniej "czapeczką". Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij wierzch dyni i piecz kolejne 30 minut.

Obrazek

I gotowe!

Aromatyczny kurczak pieczony w dyni jest już gotowy!

Obrazek

Podaj go z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz kurczaka zaserwować również z dyniowym puree. Będzie świetnym dopełnieniem całego dania.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil