Kurczak pieczony w dyni
09.11.2021 12:58, aktual.: 26.09.2023 14:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak pieczony w dyni to nietypowy pomysł na obiad dla całej rodziny. W takiej formie jeszcze go nie jadłeś!
Mogłoby się wydawać, że z kurczaka powstało już wszystko. Często prosicie nas o przepis na kurczaka pieczonego w całości. Postanowiliśmy odejść odrobinę od klasycznego przepisu i zaserwować Wam coś, czego na pewno nie zapomną Wasi goście.
Kurczak pieczony w dyni- soczyste mięso
Dzięki temu, że naszego kurczaka schowaliśmy w dyni, to pozostał idealnie soczysty i nie rozpada się podczas krojenia. W powstałym "naczyniu" do pieczenia panuje idealna temperatura, a dynia oddaje swój aromat i delikatną słodycz mięsu. Dodatkowo, wspaniały aromat użytych przypraw zatrzymuje się na powierzchni kurczaka, tworząc pyszną kompozycję smaku.
Jaką dynię wybrać?
Jaką dynię wybrać do tego przepisu? Przede wszystkim- na tyle dużą, żeby w jej wnętrzu zmieścił się cały kurczak. My wybraliśmy dynię japońską kabocha. Jej miąższ jest bardzo słodki, w smaku podobny do batatów. Bez problemu może być to jednak inna odmiana, na przykład hokkaido. Najważniejsze: kurczak w całości musi zmieścić się do jej wydrążonego wnętrza.
Jeśli wybierzesz większą dynię, i tym samym większego kurczaka, pamiętaj, żeby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
Kurczak w dyni- co zrobić z miąższem?
Jeśli, tak jak my, nie lubisz marnować jedzenia, to nie martw się. Wydrążony miąższ z dyni możesz spokojnie wykorzystać o przygotowania innych pyszności. Możesz upiec aromatyczne pumpkin pie, zamarynować w słoiki albo dodać do warzywnego gulaszu. Sprawdzi się również jako baza do aromatycznej zupy dyniowej.
Składniki
- 1,6 kg kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża dynia
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 50 g masła
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurczak
Zacznijmy od przygotowania kurczaka.
Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli będzie trochę mokry, to zachowaj ostrożność, bo tłuszcz na patelni może pryskać.
Na sporej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Na rozgrzany olej połóż kurczaka i podsmaż na średnim ogniu tak, żeby się zarumienił. Pamiętaj o przewracaniu go!
Dynia
Gdy kurczak się smaży- przygotuj dynię.
Przy pomocy małej miseczki wyznacz wierzch dyni. Pamiętaj, że przez ten otwór do środka musi zmieścić się kurczak.
Wytnij pokrywkę i wydrąż wnętrze dyni. Miąższ możesz zostawić do przygotowania zupy lub ciasta, a pestki podprażyć i zjeść jako smaczną i zdrową przekąskę.
Do wydrążonej dyni włóż podsmażonego kurczaka i wciśnij sok z cytryny. Żeby wycisnąć więcej soku z owocu- przed przekrojeniem tocz ją przez chwilę pod niewielkim naciskiem po blacie. Uważaj, żeby podczas wyciskania do środka dyni z kurczakiem.
Kiedy wyciśniesz już sok- wrzuć przekrojony owoc do środka. Dodaj pokrojone w plastry masło i ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
Na wierzch połóż świeży tymianek. Ma on delikatnie ostry i orzeźwiający smak, który idealnie będzie komponował się z cytrynową nutą.
Pieczenie
Kiedy wnętrze naszej dyni jest już gotowe, a kurczak przyprawiony- czas na pieczenie!
Dynię przykryj wyciętą wcześniej "czapeczką". Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij wierzch dyni i piecz kolejne 30 minut.
I gotowe!
Aromatyczny kurczak pieczony w dyni jest już gotowy!
Podaj go z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz kurczaka zaserwować również z dyniowym puree. Będzie świetnym dopełnieniem całego dania.