PrzepisKurczak pieczony w dyni

Kurczak pieczony w dyni

Kurczak pieczony w dyni
Pyszności

09.11.2021 12:58, aktual.: 26.09.2023 14:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak pieczony w dyni to nietypowy pomysł na obiad dla całej rodziny. W takiej formie jeszcze go nie jadłeś!

Mogłoby się wydawać, że z kurczaka powstało już wszystko. Często prosicie nas o przepis na kurczaka pieczonego w całości. Postanowiliśmy odejść odrobinę od klasycznego przepisu i zaserwować Wam coś, czego na pewno nie zapomną Wasi goście.

Kurczak pieczony w dyni- soczyste mięso

Dzięki temu, że naszego kurczaka schowaliśmy w dyni, to pozostał idealnie soczysty i nie rozpada się podczas krojenia. W powstałym "naczyniu" do pieczenia panuje idealna temperatura, a dynia oddaje swój aromat i delikatną słodycz mięsu. Dodatkowo, wspaniały aromat użytych przypraw zatrzymuje się na powierzchni kurczaka, tworząc pyszną kompozycję smaku.

Jaką dynię wybrać?

Jaką dynię wybrać do tego przepisu? Przede wszystkim- na tyle dużą, żeby w jej wnętrzu zmieścił się cały kurczak. My wybraliśmy dynię japońską kabocha. Jej miąższ jest bardzo słodki, w smaku podobny do batatów. Bez problemu może być to jednak inna odmiana, na przykład hokkaido. Najważniejsze: kurczak w całości musi zmieścić się do jej wydrążonego wnętrza.

Jeśli wybierzesz większą dynię, i tym samym większego kurczaka, pamiętaj, żeby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Kurczak w dyni- co zrobić z miąższem?

Jeśli, tak jak my, nie lubisz marnować jedzenia, to nie martw się. Wydrążony miąższ z dyni możesz spokojnie wykorzystać o przygotowania innych pyszności. Możesz upiec aromatyczne pumpkin pie, zamarynować w słoiki albo dodać do warzywnego gulaszu. Sprawdzi się również jako baza do aromatycznej zupy dyniowej.

Składniki

  1. 1,6 kg kurczaka
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 duża dynia
  4. 1 cytryna
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 3 liście laurowe
  7. 3 ziarenka ziela angielskiego
  8. 50 g masła
  9. 3 gałązki świeżego tymianku
  10. 1 łyżeczka soli
  11. 1/2 łyżeczki pieprzu

Kurczak

Zacznijmy od przygotowania kurczaka.

Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli będzie trochę mokry, to zachowaj ostrożność, bo tłuszcz na patelni może pryskać.

Na sporej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Na rozgrzany olej połóż kurczaka i podsmaż na średnim ogniu tak, żeby się zarumienił. Pamiętaj o przewracaniu go!

Obraz

Dynia

Gdy kurczak się smaży- przygotuj dynię.

Przy pomocy małej miseczki wyznacz wierzch dyni. Pamiętaj, że przez ten otwór do środka musi zmieścić się kurczak.

Wytnij pokrywkę i wydrąż wnętrze dyni. Miąższ możesz zostawić do przygotowania zupy lub ciasta, a pestki podprażyć i zjeść jako smaczną i zdrową przekąskę.

Do wydrążonej dyni włóż podsmażonego kurczaka i wciśnij sok z cytryny. Żeby wycisnąć więcej soku z owocu- przed przekrojeniem tocz ją przez chwilę pod niewielkim naciskiem po blacie. Uważaj, żeby podczas wyciskania do środka dyni z kurczakiem.

Kiedy wyciśniesz już sok- wrzuć przekrojony owoc do środka. Dodaj pokrojone w plastry masło i ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.

Na wierzch połóż świeży tymianek. Ma on delikatnie ostry i orzeźwiający smak, który idealnie będzie komponował się z cytrynową nutą.

Obraz

Pieczenie

Kiedy wnętrze naszej dyni jest już gotowe, a kurczak przyprawiony- czas na pieczenie!

Dynię przykryj wyciętą wcześniej "czapeczką". Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij wierzch dyni i piecz kolejne 30 minut.

Obraz

I gotowe!

Aromatyczny kurczak pieczony w dyni jest już gotowy!

Obraz

Podaj go z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz kurczaka zaserwować również z dyniowym puree. Będzie świetnym dopełnieniem całego dania.

Obraz