Kurczak pieczony w dyni

Kurczak pieczony w dyni to nietypowy pomysł na obiad dla całej rodziny. W takiej formie jeszcze go nie jadłeś!

Obrazek
Pyszności

Mogłoby się wydawać, że z kurczaka powstało już wszystko. Często prosicie nas o przepis na kurczaka pieczonego w całości. Postanowiliśmy odejść odrobinę od klasycznego przepisu i zaserwować Wam coś, czego na pewno nie zapomną Wasi goście.

Kurczak pieczony w dyni- soczyste mięso

Dzięki temu, że naszego kurczaka schowaliśmy w dyni, to pozostał idealnie soczysty i nie rozpada się podczas krojenia. W powstałym "naczyniu" do pieczenia panuje idealna temperatura, a dynia oddaje swój aromat i delikatną słodycz mięsu. Dodatkowo, wspaniały aromat użytych przypraw zatrzymuje się na powierzchni kurczaka, tworząc pyszną kompozycję smaku.

Jaką dynię wybrać?

Jaką dynię wybrać do tego przepisu? Przede wszystkim- na tyle dużą, żeby w jej wnętrzu zmieścił się cały kurczak. My wybraliśmy dynię japońską kabocha. Jej miąższ jest bardzo słodki, w smaku podobny do batatów. Bez problemu może być to jednak inna odmiana, na przykład hokkaido. Najważniejsze: kurczak w całości musi zmieścić się do jej wydrążonego wnętrza.

Jeśli wybierzesz większą dynię, i tym samym większego kurczaka, pamiętaj, żeby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Kurczak w dyni- co zrobić z miąższem?

Jeśli, tak jak my, nie lubisz marnować jedzenia, to nie martw się. Wydrążony miąższ z dyni możesz spokojnie wykorzystać o przygotowania innych pyszności. Możesz upiec aromatyczne pumpkin pie, zamarynować w słoiki albo dodać do warzywnego gulaszu. Sprawdzi się również jako baza do aromatycznej zupy dyniowej.

Składniki

  1. 1,6 kg kurczaka
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 duża dynia
  4. 1 cytryna
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 3 liście laurowe
  7. 3 ziarenka ziela angielskiego
  8. 50 g masła
  9. 3 gałązki świeżego tymianku
  10. 1 łyżeczka soli
  11. 1/2 łyżeczki pieprzu

Kurczak

Zacznijmy od przygotowania kurczaka.

Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli będzie trochę mokry, to zachowaj ostrożność, bo tłuszcz na patelni może pryskać.

Na sporej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Na rozgrzany olej połóż kurczaka i podsmaż na średnim ogniu tak, żeby się zarumienił. Pamiętaj o przewracaniu go!

Obrazek

Dynia

Gdy kurczak się smaży- przygotuj dynię.

Przy pomocy małej miseczki wyznacz wierzch dyni. Pamiętaj, że przez ten otwór do środka musi zmieścić się kurczak.

Wytnij pokrywkę i wydrąż wnętrze dyni. Miąższ możesz zostawić do przygotowania zupy lub ciasta, a pestki podprażyć i zjeść jako smaczną i zdrową przekąskę.

Do wydrążonej dyni włóż podsmażonego kurczaka i wciśnij sok z cytryny. Żeby wycisnąć więcej soku z owocu- przed przekrojeniem tocz ją przez chwilę pod niewielkim naciskiem po blacie. Uważaj, żeby podczas wyciskania do środka dyni z kurczakiem.

Kiedy wyciśniesz już sok- wrzuć przekrojony owoc do środka. Dodaj pokrojone w plastry masło i ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.

Na wierzch połóż świeży tymianek. Ma on delikatnie ostry i orzeźwiający smak, który idealnie będzie komponował się z cytrynową nutą.

Obrazek

Pieczenie

Kiedy wnętrze naszej dyni jest już gotowe, a kurczak przyprawiony- czas na pieczenie!

Dynię przykryj wyciętą wcześniej "czapeczką". Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij wierzch dyni i piecz kolejne 30 minut.

Obrazek

I gotowe!

Aromatyczny kurczak pieczony w dyni jest już gotowy!

Obrazek

Podaj go z ziemniakami i ulubioną surówką. Możesz kurczaka zaserwować również z dyniowym puree. Będzie świetnym dopełnieniem całego dania.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby