Soczysty kurczak w maślance. Pieczone mięso w pysznej marynacie z intensywnymi przyprawami
Soczysty i pyszny kurczak marynowany w maślance i mieszance przypraw. Idealnie miękkie i delikatne mięso z kruchą skórką.
17.12.2022 12:44
Przepis na mięso z kurczaka
Udka i podudzia z kurczaka to jedne z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Są smaczne i proste w przygotowaniu. Dziś mamy dla Ciebie przepis na soczyste kawałki kurczaka, które zamarynowaliśmy w maślance. Sprawia ona, że mięso niesamowicie mięknie i zatrzymuje wyciekanie soków ze środka, dzięki czemu kurczak jest soczysty. Maślanka zawiera także cukry mleczne, które przenikają do skórki i sprawiają, że jest ona krucha i zarumieniona. W takiej marynacie możesz zanurzyć nie tylko udka i podudzia, ale nawet całego kurczaka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kurczak w maślance
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 litr maślanki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wlej maślankę i dodaj do niej suszony majeranek, słodką i ostrą paprykę, suszony czosnek, sól i pieprz. Dorzuć liście laurowe i wymieszaj.
Przygotowaną marynatą zalej kawałki kurczaka. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej będzie, gdy kurczak będzie się marynował przez całą noc.
Po tym czasie przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij rękaw i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza Piecz przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i rozetnij rękaw. Wstaw ponownie do urządzenia i piecz przez 20 minut.
Po tym czasie nasze mięso jest już gotowe. Przełóż je na duży talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków: ziemniaków, frytek lub ryżu.
Smacznego!