Soczysty kurczak w maślance. Pieczone mięso w pysznej marynacie z intensywnymi przyprawami

Soczysty i pyszny kurczak marynowany w maślance i mieszance przypraw. Idealnie miękkie i delikatne mięso z kruchą skórką.

Kurczak w maślance- PysznościKurczak w maślance- Pyszności
Ewa

Przepis na mięso z kurczaka

Udka i podudzia z kurczaka to jedne z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Są smaczne i proste w przygotowaniu. Dziś mamy dla Ciebie przepis na soczyste kawałki kurczaka, które zamarynowaliśmy w maślance. Sprawia ona, że mięso niesamowicie mięknie i zatrzymuje wyciekanie soków ze środka, dzięki czemu kurczak jest soczysty. Maślanka zawiera także cukry mleczne, które przenikają do skórki i sprawiają, że jest ona krucha i zarumieniona. W takiej marynacie możesz zanurzyć nie tylko udka i podudzia, ale nawet całego kurczaka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Kurczak w maślance

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 litr maślanki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wlej maślankę i dodaj do niej suszony majeranek, słodką i ostrą paprykę, suszony czosnek, sól i pieprz. Dorzuć liście laurowe i wymieszaj.

Kurczak w maślance- Pyszności
Kurczak w maślance- Pyszności

Przygotowaną marynatą zalej kawałki kurczaka. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej będzie, gdy kurczak będzie się marynował przez całą noc.

Kurczak w maślance- Pyszności
Kurczak w maślance- Pyszności

Po tym czasie przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij rękaw i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza Piecz przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i rozetnij rękaw. Wstaw ponownie do urządzenia i piecz przez 20 minut.

Obrazek
Kurczak w maślance- Pyszności

Po tym czasie nasze mięso jest już gotowe. Przełóż je na duży talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków: ziemniaków, frytek lub ryżu.

Smacznego!

Kurczak w maślance- Pyszności
Kurczak w maślance- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej