Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej

Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej to idealna baza do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szkl. mąka kukurydziana
  2. 1,5 łyżeczki papryka słodka
  3. 3 szt. jajko
  4. 2-3 łyżki olej
  5. 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
  6. 1 łyżeczka imbir
  7. 1,5 łyżeczki czosnek
  8. 1 łyżeczka pieprz cayenne płaska
  9. 1,5 łyżeczki tymianek
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1 łyżeczka sól
  12. 8 szt. podudzia z kurczaka

Sos

  1. 4 łyżki miód
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1-2 łyżki sos sojowy
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz: mąkę kukurydzianą, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, czosnek, pieprz cayenne, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Roztrzep jajka w głębokim talerzu. Teraz obtocz każde podudzie z kurczaka w mieszance z mąki kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie mące.

Obrazek

3. Przygotowane podudzia umieść w formie do pieczenia i polej je delikatnie olejem. Kurczaki piecz przez 30 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku na palniku połącz: miód, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Gotowe kurczaki podawaj z sosem i dodatkami: frytki, ryż lub ziemniaki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇