Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej

Kurczak w panierce z mąki kukurydzianej to idealna baza do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szkl. mąka kukurydziana
  2. 1,5 łyżeczki papryka słodka
  3. 3 szt. jajko
  4. 2-3 łyżki olej
  5. 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
  6. 1 łyżeczka imbir
  7. 1,5 łyżeczki czosnek
  8. 1 łyżeczka pieprz cayenne płaska
  9. 1,5 łyżeczki tymianek
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1 łyżeczka sól
  12. 8 szt. podudzia z kurczaka

Sos

  1. 4 łyżki miód
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1-2 łyżki sos sojowy
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz: mąkę kukurydzianą, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, imbir, czosnek, pieprz cayenne, tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Roztrzep jajka w głębokim talerzu. Teraz obtocz każde podudzie z kurczaka w mieszance z mąki kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie mące.

Obrazek

3. Przygotowane podudzia umieść w formie do pieczenia i polej je delikatnie olejem. Kurczaki piecz przez 30 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku na palniku połącz: miód, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Gotowe kurczaki podawaj z sosem i dodatkami: frytki, ryż lub ziemniaki.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis