WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Lasagne i spaghetti w jednym

25 października przypada Światowy Dzień Makronów, dlatego też w naszej kuchni nie mogło zabraknąć propozycji z tym kultowym składnikiem.

Obrazek
Pyszności

Tym razem postanowiliśmy połączyć ze sobą lasagne i spaghetti i podać je w zupełnie innej odsłonie. Co z tego wyszło? Przekonaj się sam i przeczytaj ten post do końca.

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula posiekana
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 700 g mięso mielone
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 1 szt. marchewka
  7. 500 g sos pomidorowy
  8. 12 szt. makaron lasagne ugotowany
  9. 100 g serek śmietankowy
  10. 120 g mozarella
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je do smaku za pomocą soli i pieprzu.

Obrazek

2. Po chwili dodaj marchewkę i sos pomidorowy.

Obrazek

3. Na dnie naczynia rozprowadź grubą warstwę mięsnego farszu. Podziel każdy makaron lasagne na 4 części i zwiń je w rulony. Następnie ułóż je w formie, blisko siebie.

Obrazek

4. Mini makaroniki wypełnij wcześniej przygotowanym sosem.

Obrazek

5. W każdej rurce z makaronu umieść serek śmietankowy. Następnie posyp całość mozarellą.

Obrazek

6. Włóż formę do piekarnika (145 stopni Celsjusza) na 35 minut.

Obrazek

7. I to wszystko! Smacznego :)

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik