Łazanki z młodą kapustą

Łazanki to tradycyjne danie, które kojarzy się nam przede wszystkim z pysznymi obiadami u babci. Nic więc dziwnego, że klasyka zagościła do naszej kuchni i jak zwykle coś do niej dodaliśmy od siebie 😉

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 200 g boczek wędzony
  2. 3 szt. cebula szalotka
  3. 400 g makaron łazanki ugotowany
  4. 1 łyżka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 2 łyżki świeży koperek posiekany
  7. 1 laska kiełbasa podwawelska
  8. 1 szt. por biała część
  9. 1 szt. młoda kapusta
  10. 2-3 szt. pomidory obrane ze skórki
  11. 3-4 szt. liście laurowe
  12. 3-4 szt. ziele angielskie;
  13. 1 łyżka suszony majeranek
  14. 400 ml bulion

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku podsmaż ze sobą: boczek wędzony, cebulę szalotkę i kiełbasę podwawelską.

Obrazek

2. Następnie dorzuć do garnka posiekanego pora i młodą kapustę.

Obrazek

3. Nie zapomnij także o pomidorach i bulionie.

Obrazek

4. Na koniec dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz suszony majeranek. Duś pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

5. Na koniec dodaj ugotowany makaron, świeży koperek, sól i pieprz.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀