Zapomnij o śmietanie i majonezie, poznaliśmy wybitny przepis na lekką surówkę z młodej kapusty
Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Dziś mamy przepis na surówkę z młodej kapusty bez majonezu i śmietany. Będzie wyjątkowo lekka i smaczna.
15.07.2022 | aktual.: 15.07.2022 13:34
Najlepsze surówki z młodej kapusty
Najważniejsze by twoje składniki na surówkę były świeże. Skorzystaj z tego, co masz pod ręką i używaj sezonowych produktów. Przedstawione receptury świetnie sprawdza się do domowych obiadów. Mięso i ziemniaki, będą od dziś mieć swój idealny zielony dodatek. Warto zrezygnować czasami z surówek z dodatkiem ciężkich sosów i wypróbować właśnie te.
Surówka z młodej kapusty - składniki:
- główka młodej kapusty ( średniej wielkości),
- 1 młoda cebula,
- 2 marchewki średniej wielkości,
- koperek
- sól, pieprz,
- oliwa,
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania surówki:
Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Nie pozostawiaj na zbyt długo, aby za bardzo nie zmiękła, bo musi być trochę chrupiąca. W tym czasie posiekaj koperek oraz umyj i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dalej poszatkuj cebulę w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wszystko połącz, polej sokiem z cytryny i oliwą. Następnie dokładnie wymieszaj. Podajemy zaraz po przygotowaniu do mięsa lub po prostu jako samodzielną sałatkę. Przygotowanie takiej surówki zajmuje niewiele czasu, a smak jest wyjątkowy.
Surówka z młodej kapusty z sosem winno-miodowym
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- pęczek koperku ogrodowego
- 2 cebule dymki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Kapustę umyj i usuń wierzchnie, zdrewniałe liście. Drobno poszatkuj, posól i wymieszaj. Lekko ugniataj kapustę, by ją zmiękczyć. Odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos i pokrój resztę składników. Składniki sosu, oprócz soli, wymieszaj dokładnie do stanu emulsji. Koperek drobno posiekaj. Cebulkę pokrój w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekaj. Dodaj do kapusty warzywa i sos. Całość wymieszaj i pozostaw w lodówce do momentu, aż się schłodzi.
Oprócz tych przepisów, mamy jeszcze jeden, który na pewno Ci posmakuje!