Zapomnij o śmietanie i majonezie, poznaliśmy wybitny przepis na lekką surówkę z młodej kapusty

Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Dziś mamy przepis na surówkę z młodej kapusty bez majonezu i śmietany. Będzie wyjątkowo lekka i smaczna.

Obrazek
Paulina

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Najważniejsze by twoje składniki na surówkę były świeże. Skorzystaj z tego, co masz pod ręką i używaj sezonowych produktów. Przedstawione receptury świetnie sprawdza się do domowych obiadów. Mięso i ziemniaki, będą od dziś mieć swój idealny zielony dodatek. Warto zrezygnować czasami z surówek z dodatkiem ciężkich sosów i wypróbować właśnie te.

Obrazek

Surówka z młodej kapusty - składniki:

  • główka młodej kapusty ( średniej wielkości),
  • 1 młoda cebula,
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • koperek
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania surówki:

Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Nie pozostawiaj na zbyt długo, aby za bardzo nie zmiękła, bo musi być trochę chrupiąca. W tym czasie posiekaj koperek oraz umyj i zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dalej poszatkuj cebulę w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wszystko połącz, polej sokiem z cytryny i oliwą. Następnie dokładnie wymieszaj. Podajemy zaraz po przygotowaniu do mięsa lub po prostu jako samodzielną sałatkę. Przygotowanie takiej surówki zajmuje niewiele czasu, a smak jest wyjątkowy.

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Surówka z młodej kapusty z sosem winno-miodowym

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • pęczek koperku ogrodowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj i usuń wierzchnie, zdrewniałe liście. Drobno poszatkuj, posól i wymieszaj. Lekko ugniataj kapustę, by ją zmiękczyć. Odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos i pokrój resztę składników. Składniki sosu, oprócz soli, wymieszaj dokładnie do stanu emulsji. Koperek drobno posiekaj. Cebulkę pokrój w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekaj. Dodaj do kapusty warzywa i sos. Całość wymieszaj i pozostaw w lodówce do momentu, aż się schłodzi.

Oprócz tych przepisów, mamy jeszcze jeden, który na pewno Ci posmakuje!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze