Zamiast dawać do mizerii, zmiksuj i wstaw do lodówki. Powstanie lemoniada ogórkowa, która świetnie gasi pragnienie

Upalne lato i żar lejący się z nieba, bardzo często powodują, że szukamy możliwości orzeźwienia. Wiele osób sięga wtedy po zimne napoje. A jest też inny ciekawy sposób. Wykorzystaj sezon na ogórki i poznaj przepis na pyszną lemoniadę. Lemoniada ogórkowa to prosty w przygotowaniu koktajl, który zachwyci każdego i przyniesie ulgę w gorące dni.

ObrazekLemoniada ogórkowa, fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Są różne sposoby ochłody w upalne dni. Najprościej jest sięgnąć po zimne napoje lub wejść do klimatyzowanego pomieszczenia. Jeśli nie masz takiej możliwości, to sięgnij po ogórki. Dlaczego? Podobnie jak truskawki czy inne owoce sezonowe, będą stanowić podstawę lemoniady, którą możesz przygotować na letnią porę.

Lemoniada ogórkowa

Dlaczego lemoniada z ogórków jest warta spróbowania? Jest niebanalna, aromatyczna, świetnie smakuje i przede wszystkim - orzeźwia. Jej podstawą są świeże ogórki - zebrane w ogrodzie lub zakupione na targu oraz inne ciekawe dodatki. To solidna dawka orzeźwienia, którą możesz sprawić sobie w te upalne i ciepłe dni. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a twoja rodzina będzie zachwycona.

Obrazek
Pamiętaj, by pokroić ogórki w kostkę - Pyszności; Foto Canva.com

Lemoniada ogórkowa przepis

Jak zrobić lemoniadę ogórkową? Będziesz potrzebował tylko około 20 minut. To kombinacja świeżości ogórka i kwasowości cytryny, która zaskoczy Twoje kubki smakowe i dostarczy ci ochłody w gorące dni. Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować tę niezwykłą lemoniadę, to koniecznie czytaj dalej!

Składniki:

  • szczypta soli,
  • 300 g ogórków,
  • 210 g cukru,
  • 5 gałązek mięty,
  • 150 ml wody,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 700 ml gazowanej wody mineralnej,
  • listki mięty,
  • kostki lodu.
Obrazek
Świeża mięta podkreśli smak lemoniady - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie lemoniady ogórkowej krok po kroku

Lemoniada ogórkowa to pomysł na letnie orzeźwienie. Warto również wspomnieć, że lemoniada ogórkowa jest nie tylko orzeźwiająca, ale również zdrowa. Ogórek jest bogaty w wodę i składniki odżywcze, takie jak witamina K i potas, które są korzystne dla naszego organizmu. Zobacz, jak zrobić taką lemoniadę krok po kroku.

  1. Oberwij listki z mięty. Obierz ogórki. Pozostaw połowę skórek. Pokrój w kostkę, dodaj miętę, cukier, sól i wszystko zmiksuj.
  2. Wlej do miski i przykryj. Wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Do garnka wlej 150 ml wody i dodaj pozostały cukier. Zagotuj i wystudź.
  4. Przetrzyj pulpę ogórkową przez sito. Staraj się wycisnąć jak największą ilość płynu.
  5. Wlej do syropu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i dopełnij wodą.
  6. Podaj z lodem i miętą. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska