Zamiast dawać do mizerii, zmiksuj i wstaw do lodówki. Powstanie lemoniada ogórkowa, która świetnie gasi pragnienie
Upalne lato i żar lejący się z nieba, bardzo często powodują, że szukamy możliwości orzeźwienia. Wiele osób sięga wtedy po zimne napoje. A jest też inny ciekawy sposób. Wykorzystaj sezon na ogórki i poznaj przepis na pyszną lemoniadę. Lemoniada ogórkowa to prosty w przygotowaniu koktajl, który zachwyci każdego i przyniesie ulgę w gorące dni.
02.07.2023 15:15
Są różne sposoby ochłody w upalne dni. Najprościej jest sięgnąć po zimne napoje lub wejść do klimatyzowanego pomieszczenia. Jeśli nie masz takiej możliwości, to sięgnij po ogórki. Dlaczego? Podobnie jak truskawki czy inne owoce sezonowe, będą stanowić podstawę lemoniady, którą możesz przygotować na letnią porę.
Lemoniada ogórkowa
Dlaczego lemoniada z ogórków jest warta spróbowania? Jest niebanalna, aromatyczna, świetnie smakuje i przede wszystkim - orzeźwia. Jej podstawą są świeże ogórki - zebrane w ogrodzie lub zakupione na targu oraz inne ciekawe dodatki. To solidna dawka orzeźwienia, którą możesz sprawić sobie w te upalne i ciepłe dni. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a twoja rodzina będzie zachwycona.
Lemoniada ogórkowa przepis
Jak zrobić lemoniadę ogórkową? Będziesz potrzebował tylko około 20 minut. To kombinacja świeżości ogórka i kwasowości cytryny, która zaskoczy Twoje kubki smakowe i dostarczy ci ochłody w gorące dni. Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować tę niezwykłą lemoniadę, to koniecznie czytaj dalej!
Składniki:
- szczypta soli,
- 300 g ogórków,
- 210 g cukru,
- 5 gałązek mięty,
- 150 ml wody,
- 100 ml soku z cytryny,
- 700 ml gazowanej wody mineralnej,
- listki mięty,
- kostki lodu.
Przygotowanie lemoniady ogórkowej krok po kroku
Lemoniada ogórkowa to pomysł na letnie orzeźwienie. Warto również wspomnieć, że lemoniada ogórkowa jest nie tylko orzeźwiająca, ale również zdrowa. Ogórek jest bogaty w wodę i składniki odżywcze, takie jak witamina K i potas, które są korzystne dla naszego organizmu. Zobacz, jak zrobić taką lemoniadę krok po kroku.
- Oberwij listki z mięty. Obierz ogórki. Pozostaw połowę skórek. Pokrój w kostkę, dodaj miętę, cukier, sól i wszystko zmiksuj.
- Wlej do miski i przykryj. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Do garnka wlej 150 ml wody i dodaj pozostały cukier. Zagotuj i wystudź.
- Przetrzyj pulpę ogórkową przez sito. Staraj się wycisnąć jak największą ilość płynu.
- Wlej do syropu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i dopełnij wodą.
- Podaj z lodem i miętą. Smacznego!