Lepiej mrozić kopytka surowe czy gotowane? Wiem, które będą smaczniejsze

Chociaż kopytka to proste i tanie danie, ich przygotowanie zajmuje trochę czasu i zachodu. Ugotowanie i przestudzenie ziemniaków, wyrobienie ciasta, gotowanie kopytek na raty – i tak mija godzina lub dwie przy garach. Dlatego, gdy tylko dysponuję większą ilością czasu, robię je na zapas, a potem tylko wyciągam z zamrażalnika i mam gotowy obiad.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapasDobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Możesz zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane już kopytka, pod warunkiem, że odpowiednio się do tego zabierzesz. Wbrew pozorom, łatwiejsze jest zamrożenie surowych kopytek, ponieważ takie w pełni ugotowane po rozmrożeniu i ponownym gotowaniu lub smażeniu, mogą wyjść twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Jak mrozić surowe kopytka?

Niestety nie możesz po prostu włożyć ich do pojemnika i wstawić do zamrażarki, bo się posklejają. Przygotowane kopytka należy poukładać na tacy oprószonej mąką. Wcześniej sprawdź, czy taca zmieści się w zamrażalniku. Układając kopytka, zadbaj o zachowanie odstępów. Po 2 godzinach przełóż kopytka z tacy do zamykanego pudełka lub woreczka strunowego. Na opakowaniu umieść etykietę z aktualną datą i spożyj w ciągu maksymalnie 3 miesięcy.

Aby rozmrozić takie surowe kopytka, wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wrzucaj je partiami, aby się nie posklejały i wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak mrozić gotowane kopytka?

Jeśli chcesz zamrozić ugotowane już kopytka, zadbaj o to, żeby nie były zbyt miękkie. Najlepiej wrzuć je do gotującej się wody i wyłów od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Po odłowieniu, przełóż je na dosłownie kilka sekund do miski z lodowatą wodą – w ten sposób się zahartują i będą odporne na uszkodzenia. Następnie rozłóż je na tacy i pozostaw na całkowitego wystygnięcia. Gdy wystygną, obtocz je w oleju i wstaw na tacy do zamrażalnika. Gdy się zmrożą, przełóż do zamykanych pojemników.

Takich kopytek już nie trzeba gotować. Pozostaw je w lodówce do rozmrożenia, a następnie wrzuć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Możesz je również wstawić do piekarnika i zapiec, na przykład z parmezanem lub mozzarellą. W takie formie będą doskonałe do kurczaka w sosie śmietanowo-tymiankowym lub prostej sałatki z pieczonymi burakami i kozim serem

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości