Lepiej mrozić kopytka surowe czy gotowane? Wiem, które będą smaczniejsze

Chociaż kopytka to proste i tanie danie, ich przygotowanie zajmuje trochę czasu i zachodu. Ugotowanie i przestudzenie ziemniaków, wyrobienie ciasta, gotowanie kopytek na raty – i tak mija godzina lub dwie przy garach. Dlatego, gdy tylko dysponuję większą ilością czasu, robię je na zapas, a potem tylko wyciągam z zamrażalnika i mam gotowy obiad.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapasDobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Możesz zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane już kopytka, pod warunkiem, że odpowiednio się do tego zabierzesz. Wbrew pozorom, łatwiejsze jest zamrożenie surowych kopytek, ponieważ takie w pełni ugotowane po rozmrożeniu i ponownym gotowaniu lub smażeniu, mogą wyjść twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Jak mrozić surowe kopytka?

Niestety nie możesz po prostu włożyć ich do pojemnika i wstawić do zamrażarki, bo się posklejają. Przygotowane kopytka należy poukładać na tacy oprószonej mąką. Wcześniej sprawdź, czy taca zmieści się w zamrażalniku. Układając kopytka, zadbaj o zachowanie odstępów. Po 2 godzinach przełóż kopytka z tacy do zamykanego pudełka lub woreczka strunowego. Na opakowaniu umieść etykietę z aktualną datą i spożyj w ciągu maksymalnie 3 miesięcy.

Aby rozmrozić takie surowe kopytka, wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wrzucaj je partiami, aby się nie posklejały i wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak mrozić gotowane kopytka?

Jeśli chcesz zamrozić ugotowane już kopytka, zadbaj o to, żeby nie były zbyt miękkie. Najlepiej wrzuć je do gotującej się wody i wyłów od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Po odłowieniu, przełóż je na dosłownie kilka sekund do miski z lodowatą wodą – w ten sposób się zahartują i będą odporne na uszkodzenia. Następnie rozłóż je na tacy i pozostaw na całkowitego wystygnięcia. Gdy wystygną, obtocz je w oleju i wstaw na tacy do zamrażalnika. Gdy się zmrożą, przełóż do zamykanych pojemników.

Takich kopytek już nie trzeba gotować. Pozostaw je w lodówce do rozmrożenia, a następnie wrzuć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Możesz je również wstawić do piekarnika i zapiec, na przykład z parmezanem lub mozzarellą. W takie formie będą doskonałe do kurczaka w sosie śmietanowo-tymiankowym lub prostej sałatki z pieczonymi burakami i kozim serem

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟