Lepiej mrozić kopytka surowe czy gotowane? Wiem, które będą smaczniejsze

Chociaż kopytka to proste i tanie danie, ich przygotowanie zajmuje trochę czasu i zachodu. Ugotowanie i przestudzenie ziemniaków, wyrobienie ciasta, gotowanie kopytek na raty – i tak mija godzina lub dwie przy garach. Dlatego, gdy tylko dysponuję większą ilością czasu, robię je na zapas, a potem tylko wyciągam z zamrażalnika i mam gotowy obiad.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapasDobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Możesz zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane już kopytka, pod warunkiem, że odpowiednio się do tego zabierzesz. Wbrew pozorom, łatwiejsze jest zamrożenie surowych kopytek, ponieważ takie w pełni ugotowane po rozmrożeniu i ponownym gotowaniu lub smażeniu, mogą wyjść twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Jak mrozić surowe kopytka?

Niestety nie możesz po prostu włożyć ich do pojemnika i wstawić do zamrażarki, bo się posklejają. Przygotowane kopytka należy poukładać na tacy oprószonej mąką. Wcześniej sprawdź, czy taca zmieści się w zamrażalniku. Układając kopytka, zadbaj o zachowanie odstępów. Po 2 godzinach przełóż kopytka z tacy do zamykanego pudełka lub woreczka strunowego. Na opakowaniu umieść etykietę z aktualną datą i spożyj w ciągu maksymalnie 3 miesięcy.

Aby rozmrozić takie surowe kopytka, wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wrzucaj je partiami, aby się nie posklejały i wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak mrozić gotowane kopytka?

Jeśli chcesz zamrozić ugotowane już kopytka, zadbaj o to, żeby nie były zbyt miękkie. Najlepiej wrzuć je do gotującej się wody i wyłów od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Po odłowieniu, przełóż je na dosłownie kilka sekund do miski z lodowatą wodą – w ten sposób się zahartują i będą odporne na uszkodzenia. Następnie rozłóż je na tacy i pozostaw na całkowitego wystygnięcia. Gdy wystygną, obtocz je w oleju i wstaw na tacy do zamrażalnika. Gdy się zmrożą, przełóż do zamykanych pojemników.

Takich kopytek już nie trzeba gotować. Pozostaw je w lodówce do rozmrożenia, a następnie wrzuć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Możesz je również wstawić do piekarnika i zapiec, na przykład z parmezanem lub mozzarellą. W takie formie będą doskonałe do kurczaka w sosie śmietanowo-tymiankowym lub prostej sałatki z pieczonymi burakami i kozim serem

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯