Lepiej mrozić kopytka surowe czy gotowane? Wiem, które będą smaczniejsze

Chociaż kopytka to proste i tanie danie, ich przygotowanie zajmuje trochę czasu i zachodu. Ugotowanie i przestudzenie ziemniaków, wyrobienie ciasta, gotowanie kopytek na raty – i tak mija godzina lub dwie przy garach. Dlatego, gdy tylko dysponuję większą ilością czasu, robię je na zapas, a potem tylko wyciągam z zamrażalnika i mam gotowy obiad.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapasDobrym pomysłem jest przygotowanie kopytek na zapas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Możesz zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane już kopytka, pod warunkiem, że odpowiednio się do tego zabierzesz. Wbrew pozorom, łatwiejsze jest zamrożenie surowych kopytek, ponieważ takie w pełni ugotowane po rozmrożeniu i ponownym gotowaniu lub smażeniu, mogą wyjść twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Jak mrozić surowe kopytka?

Niestety nie możesz po prostu włożyć ich do pojemnika i wstawić do zamrażarki, bo się posklejają. Przygotowane kopytka należy poukładać na tacy oprószonej mąką. Wcześniej sprawdź, czy taca zmieści się w zamrażalniku. Układając kopytka, zadbaj o zachowanie odstępów. Po 2 godzinach przełóż kopytka z tacy do zamykanego pudełka lub woreczka strunowego. Na opakowaniu umieść etykietę z aktualną datą i spożyj w ciągu maksymalnie 3 miesięcy.

Aby rozmrozić takie surowe kopytka, wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wrzucaj je partiami, aby się nie posklejały i wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak mrozić gotowane kopytka?

Jeśli chcesz zamrozić ugotowane już kopytka, zadbaj o to, żeby nie były zbyt miękkie. Najlepiej wrzuć je do gotującej się wody i wyłów od razu po wypłynięciu na powierzchnię. Po odłowieniu, przełóż je na dosłownie kilka sekund do miski z lodowatą wodą – w ten sposób się zahartują i będą odporne na uszkodzenia. Następnie rozłóż je na tacy i pozostaw na całkowitego wystygnięcia. Gdy wystygną, obtocz je w oleju i wstaw na tacy do zamrażalnika. Gdy się zmrożą, przełóż do zamykanych pojemników.

Takich kopytek już nie trzeba gotować. Pozostaw je w lodówce do rozmrożenia, a następnie wrzuć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Możesz je również wstawić do piekarnika i zapiec, na przykład z parmezanem lub mozzarellą. W takie formie będą doskonałe do kurczaka w sosie śmietanowo-tymiankowym lub prostej sałatki z pieczonymi burakami i kozim serem

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi