Lodówki społeczne - może korzystać każdy. Jest jednak jeden kluczowy warunek

Lodówki społeczne i jadłodzielnie są coraz popularniejsze w Polsce. Ich ideą jest niemarnowanie jedzenia i dzielenie się posiłkami. Jak to działa?

ObrazekLodówki społeczne - Pyszności/Instagram/Foodsharing Worcław
Ewa

Zasada działania jest bardzo prosta

W wielu punktach w większych miastach stanęły lodówki społeczne, nazywane też "Jadłodzielniami". Na początku budziło to zdziwienie, jednak z czasem zastępował to pełen zrozumienia uśmiech. Takie lodówki to miejsce, do którego możesz odłożyć żywność, której nie jesteś już w stanie zjeść. Czasem zaszalejemy za bardzo na zakupach, domowe półki z przetworami pękają w szwach, a w garnkach jest tyle, że można wykarmić tym wojsko. Lodówki społeczne przychodzą z pomocą. Możesz tam zamieścić to, czego już nie chcesz, nie potrzebujesz, masz za dużo lub po prostu chcesz się tym podzielić. To świetna opcja również po imprezach i świętach, gdy niezjedzone jedzenie zalega nam w lodówce.

Lodówki społeczne dla wszystkich

Tak samo, jak każdy może dorzucić się do lodówki, tak każdy może z niej skorzystać. Nikt nie ocenia, nie wydaje bonów, nie sprawdza dochodów. Jesteś w trudnej sytuacji życiowej? Nagły wypadek spowodował dziurę w domowym budżecie? Jesteś głodny, potrzebujący, masz ciężki moment w życiu? Śmiało korzystaj z pomocy. Zanosisz swoje produkty i dostrzegłeś w środku coś, co przydałoby Ci się w domu? Bierz! Nikt nie ocenia.

Walka z marnowaniem żywności

Takie lodówki nie są tylko doraźną pomocą dla osób potrzebujących. Liczba ton marnowanej żywności jest zatrważająca. Każdy, nawet najmniejszy sposób walki z tym, jest godny pochwały. Wprowadzenie inicjatywy takich lodówek socjalnych pozwala na niemarnowanie żywności. Zawsze będziemy wspierać i mówić głośno o takich inicjatywach.

Obowiązują pewne zasady

Niestety, zdarzało się, że takie lodówki padały łupem okolicznych zbieraczy złomu. Jednak coraz mniej jest doniesień o dewastacji i niszczeniu sprzętu. Przed zaniesieniem jedzenia pamiętaj o tym, żeby odpowiednio je zabezpieczyć. Zawiń w folię, siatkę, papier. Podpisz również zawartość. Chociaż owoce i warzywa są dość wymowne, to czasami zawartość pojemników i słoików może budzić wątpliwości. Przede wszystkim, to nie jest śmietnik. Nie wynoś produktów zepsutych i takich, którym skończył się termin ważności. To po prostu niekulturalne i niegrzeczne. Korzystałeś kiedyś z lodówek? Przepis na domowy smalec znajdziesz na naszym kanale YouTube https://www.youtube.com/watch?v=pGPwWUJRTHc

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej