Domowe lody truskawkowe w kształcie róży - idealny deser na lato

Lody w kształcie róży to nasz sprawdzony przepis na elegancki deser lodowy. Domowe lody truskawkowe podaliśmy w nietypowy sposób, którym zachwycisz swoich gości.

Obrazek
Ewa

Desery lodowe to coś, co po prostu uwielbiamy. Jemy je nie tylko latem, chociaż przy wysokich temperaturach smakują najlepiej. Skład lodów w sklepach nieraz spowodował, że złapaliśmy się za głowę: tona zbędnych dodatków, ulepszaczy i konserwantów. W odpowiedzi powstał prosty przepis na domowe lody truskawkowe, które zaserwowaliśmy w kwiatowym kształcie. Dzięki temu powstał pyszny i zdrowszy deser lodowy. To świetna okazja, żeby do pomocy zaangażować juniorów- własnoręcznie przygotowany deser będzie smakował lepiej niż gotowy ulepek ze sklepu.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Lody w kształcie róży- składniki

400 g truskawek

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

400 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przepis na domowe lody truskawkowe

Przygotowanie domowych lodów jest naprawdę proste. Dziś postawiliśmy na truskawki, ale możesz zamienić je tutaj na dowolne inne owoce, na przykład maliny czy borówki. Umyte i odszypułkowane owoce wrzuć do blendera i zamień w owocowy mus. Odłóż kilka sztuk przed zmiksowaniem.

Obrazek
Blendowanie owoców- Pyszności

Do zblendowanych truskawek dodaj ekstrakt waniliowy i mleko skondensowane słodzone. Połącz składniki w jednolitą, gładką całość i przelej masę do miski. Odłożone wcześniej truskawki pokrój w nieduże kawałki i dodaj do masy. Wymieszaj.

Obrazek
Lody w kształcie róży- Pyszności

W osobnej misce ubij śmietankę 30%. Pamiętaj, że musi być ona dobrze schłodzona, żeby porządnie się ubiła. Do truskawkowej masy dodawaj partiami bitą śmietanę, delikatnie ją mieszając.

Obrazek
Lody w kształcie róży- Pyszności

Powstałą masę przelej do foremek w kształcie róży. Wstaw do zamrażarki na min. 6 godzin.

Obrazek

Po tym czasie nasze truskawkowe lody w kształcie róży są już gotowe. Żeby wyciągnąć je z foremki- zanurz ją (0d dołu) w ciepłej wodzie. My podaliśmy je w elegancki sposób: do kieliszka włóż pokrojone drobno truskawki. Na górze umieść prostokątny wafelek i truskawkową różę. Możesz również podać je po prostu na talerzyku samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Wszystkiego słodkiego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀