Łosoś z piekarnika z serowym makaronem

Już dawno nie było u nas makaronu, dlatego nadrabiamy zaległości i przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją ? Po prostu pyszności ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 łyżka musztarda
  2. 4 łyżki natka pietruszki
  3. 2 garści bazylia
  4. 1/2 szkl. żółty ser
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 2 łyżeczki pieprz
  8. 60 ml olej sezamowy
  9. 1 filet łosoś
  10. 1 szt. cytryna
  11. 200 g makaron ugotowany
  12. 250 ml śmietanka 30%
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą musztardę, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz oraz olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Filet z łososia podziel na dwie części. Następnie każdy kawałek ułóż na folii aluminiowej, dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę i dwa plastry cytryny. Zawiń i piecz przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W naczyniu żaroodpornym połącz ze sobą ugotowany makaron, śmietankę, bazylię i żółty ser. Dokładnie wymieszaj i piecz przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Gotowy makaron podawaj z upieczonym łososiem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby