PrzepisDania główneMakaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym
Pyszności

29.01.2017 | aktual.: 05.06.2017 13:43

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 2 szt. pierś z kurczaka
  3. 1 szczypta płatki chilli
  4. 1 szklanka bulion drobiowy
  5. 3 szklanki liście szpinaku świeże
  6. makaro spaghetti ugotowany
  7. 1/4 szklanki parmezan starty
  8. sól
  9. pieprz
  10. 1 łyżka masło
  11. 2 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
  12. 1 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
  13. 1/3 szklanki sok z cytryny
  14. 1 szt. cytryna pokrojona w półksiężyce
  15. skórka z cytryny
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Dopraw je z obydwóch stron sól i pieprzem i smaż tak długo, aż zmienią swój kolor z różowego na białawy. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pokrój usmażonego kurczaka na kawałki.

Obraz

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, dodaj czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj sok z cytryny, cytrynę pokrojoną w półksiężyce, skórkę z cytryny i płatki chilli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion drobiowy. Kiedy mieszanka się zagotuje dodaj pokrojonego kurczaka i liście szpinaku.

Obraz

3. Kiedy liście szpinaku zwiędną, dodaj ugotowany makaron spaghetti i dobrze wszystko wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i posyp danie z wierzchu startym parmezanem.

Obraz
4. I gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie