Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie makaronu z kurczakiem i szpinakiem w sosie maślano-cytrynowym.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 2 szt. pierś z kurczaka
  3. 1 szczypta płatki chilli
  4. 1 szklanka bulion drobiowy
  5. 3 szklanki liście szpinaku świeże
  6. makaro spaghetti ugotowany
  7. 1/4 szklanki parmezan starty
  8. sól
  9. pieprz
  10. 1 łyżka masło
  11. 2 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
  12. 1 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
  13. 1/3 szklanki sok z cytryny
  14. 1 szt. cytryna pokrojona w półksiężyce
  15. skórka z cytryny
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Dopraw je z obydwóch stron sól i pieprzem i smaż tak długo, aż zmienią swój kolor z różowego na białawy. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pokrój usmażonego kurczaka na kawałki.

Obrazek

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, dodaj czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj sok z cytryny, cytrynę pokrojoną w półksiężyce, skórkę z cytryny i płatki chilli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion drobiowy. Kiedy mieszanka się zagotuje dodaj pokrojonego kurczaka i liście szpinaku.

Obrazek

3. Kiedy liście szpinaku zwiędną, dodaj ugotowany makaron spaghetti i dobrze wszystko wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i posyp danie z wierzchu startym parmezanem.

Obrazek
4. I gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik