Makaron jak od najlepszego włoskiego szefa kuchni. Kilka minut i gotowy

Panujący na zewnątrz ziąb trochę ci już zbrzydł? Poradźmy coś na to. Wybierz się razem z nami do Włoch! Spokojnie, nie mówimy ci, żebyś rzucał teraz wszystko i zamawiał taksówkę na lotnisko. Na ten moment proponujemy ci kulinarną podróż do Włoch, za sprawą tego przepisu na szybki i prosty makaron z boczkiem, pomidorami i aromatycznymi przyprawami.

ObrazekSzybki i prosty makaron - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: herzhaftundlecker

Makarony cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Chociaż za ich stolicę uważa się Włochy, to nie mniej spożywa się ich w Chinach, Japonii, czy... Polsce. Nasze wersje pasty są zwykle inspirowane właśnie Italią i do zgłębienia takiego przepisu chcemy cię dzisiaj zaprosić.

Będzie pysznie - to możemy obiecać. Jednocześnie składniki nie postawią twojego portfela w stan zagrożenia, a czas wykonania jest naprawdę ekspresowy. To zresztą jedna z cech makaronów, którą Polacy tak bardzo sobie cenią. Szybki sos, makaron do garnka i obiad dla całej rodziny gotowy. Jakże przydatna sprawa podczas zabieganego dnia, prawda?

Obrazek
Szybki i prosty makaron - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: herzhaftundlecker

Skoro o czasie mowa, przejdźmy do konkretów. Oto przepis.

Szybki i prosty makaron według włoskiej gospodyni

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 150 g boczku
  • 450 g mięsa mielonego
  • 2 papryki
  • 250 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 50 g serka topionego
  • 250 g makaronu muszelek
  • włoskie zioła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy zacznie się wytapiać, dodaj do niego mięso mielone, wymieszaj i smaż około 7 minut. Dopiero po tym czasie dopraw mięso solą i pieprzem.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Obrazek
Szybki i prosty makaron - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: herzhaftundlecker

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Teraz dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę i smaż 4 minuty. Po tym czasie dorzuć również pomidory z puszki. Dopraw solą i włoskimi ziołami. Wymieszaj. Dolej do mieszanki łyżkę wody z gotującego się makaronu i smaż całość kolejne 5-7 minut.

Teraz na tej samej patelni umieść serek topiony i wymieszaj. Kiedy się rozpuści, dodaj do sosu usmażone wcześniej mięso i odcedzony makaron. Wymieszaj, smaż krótką chwilę i gotowe. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę