WAŻNE
TERAZ

Macron pisze po polsku. Francja wysyła myśliwce na wschodnią flankę

Kryzysowy makaron Macieja Dowbora. Prezenter zdradza tajny i tani składnik

Kulinarnym motto Macieja Dowbora, którym pochwalił się na Instagramie, jest to, że ma być szybko, dużo, sycąco, tanio i ma pasować do keczupu. Prezenter, który z dużym dystansem podchodzi do kwestii swojego kuchennego talentu, pokazał nam swoje popisowe danie. Rzućcie okiem i sami oceńcie!

Makaron Macieja DowboraMakaron Macieja Dowbora - Pyszności; Foto: Canva, YouTube JastzabPost

Prowadzący takich programów jak Got to Dance czy Twoja twarz brzmi znajomo, w popularnym wpisie, jakim uraczył nas na swoim profilu na Instagramie, określił sam siebie jako antytalent kulinarny. Przyznał jednak, że nawet tacy jak on muszą czasem zakasać rękawy i rzucić się w odmęty pola bitwy zwanej gotowaniem.

Obrazek
Makaron Macieja Dowbora - Pyszności; Foto: Pexels

Cóż, ciężko się z nim nie zgodzić! Gotowanie dla opornych - takim epitetem zakończył swój post. Sprawdźmy więc przepis na makaron penne z tajnym i tanim składnikiem - tuńczykiem w puszce a'la Maciej Dowbor i poddajmy go obiektywnej ocenie!

Makaron Macieja Dowbora

Składniki:

  • 200 gramów makaronu penne
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 18% lub więcej
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zacznij od krojenia. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj śmietanę i duś przez kilka minut pod przykryciem.

Teraz dodaj pomidory i tuńczyka z puszki. Nie odlewaj zalewy, niech ona również wyląduje na patelni. Duś przez kilka minut. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Nie przesadź z tą drugą, już tuńczyk z puszki zapewnia słoność tego dania.

W osolonej wodzie ugotuj makaron penne. Pamiętaj, by wyszedł al dente. Powinno to potrwać około 10 minut, ale lepiej kontroluj makaron na bieżąco. Ugotowany makaron wrzuć na patelnie. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Udekoruj danie listkami bazylii.

Obrazek
Makaron Macieja Dowbora - Pyszności; Foto: Canva

Postaraliśmy się jak najlepiej odwzorować makaron Macieja Dowbora. Według niego brakuje w nim jeszcze jednego składnika, który możecie dorzucić ekstra. Co to za składnik? Jak napisał nasz bohater:

Tym razem wersja kryzysowo-pandemiczna w obliczu wysokiej inflacji (czyt. bez kaparów, bo nie mogłem znaleźć)

Co sądzicie o daniu Macieja Dowbora? Kuchnia dla opornych czy kulinarny majstersztyk?

Jeśli spodobał wam się ten przepis, rzućcie okiem na coś podobnego. Prosto z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę