Makaron z kurczakiem na ostro

Dziś przychodzimy do Was z pomysłem na pyszną makaronową ucztę z kurczakiem. Jeśli lubicie takie połączenia, nie możecie przegapić tego przepisu :) Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Przyprawa cajun

  1. 2 łyżki sól
  2. 1,5 łyżki oregano
  3. 1,5 łyżki papryka słodka
  4. 1 łyżka pieprz cayenne
  5. 1 łyżka pieprz czarny;

Reszta składników

  1. 1 szkl. pieczarki pokrojone drobno
  2. 1/2 szt. cebula posiekana w kostkę
  3. 1 szczypta sól
  4. 3 ząbki czosnek
  5. 2 łyżki przyprawa cajun
  6. 1 szkl. bulion
  7. 1 szkl. śmietanka 30%
  8. 400 g makaron farfalle ugotowany
  9. 1/2 szkl. parmezan
  10. kilka listków bazylia do dekoracji
  11. 2 szt. filet z kurczaka
  12. 1/3 szkl. mąka
  13. 2 szt. jajka
  14. 1/3 szkl. bułka tarta
  15. 1,5 szkl. papryka pokrojona w kostkę, kolorowa
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj przyprawę cajun, łącząc ze sobą następujące składniki: sól, oregano, paprykę słodką, pieprz cayenne i pieprz. Zblenduj i przesyp do pojemniczka. Każdy filet posyp powstałą mieszanką i roztłucz przy pomocy tłuczka.

Obrazek

2. Tak przygotowane mięso obtocz w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż na patelni, aż pierś z kurczaka nabierze złocistego koloru.

Obrazek

3. W garnku połącz ze sobą kolorowe papryki, pieczarki i cebulę.

Obrazek

4. Następnie dodaj sól, czosnek, przyprawę cajun oraz bulion.

Obrazek

5. Po chwili dodaj śmietankę 30%, parmezan i ugotowany makaron. Wymieszaj dokładnie.

Obrazek

6. Gotową mieszankę makaronową przełóż na talerz. Dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka (pokrojony w kostkę) i posiekaną bazylię.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik