Mało kto ją zna. Sok z tej rośliny zawiera niemal wszystkie potrzebne człowiekowi substancje

Ta roślina zawiera niemal wszystkie potrzebne ludzkiemu organizmowi substancje. Jej niesamowite właściwości znane są od tysięcy lat, a mimo to bardzo rzadko o niej słyszymy. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest trawa pszeniczna i ile dobrego może zdziałać przygotowany z niej sok.

ObrazekPixabay

Trawa pszeniczna to jeden z najzdrowszych naturalnych produktów znanych ludzkości. Należy do grupy tzw. superfoods, czyli żywności, która ma niebywale pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Bez wątpienia jej miejsce na tej liście jest w pełni zasłużone. Mówi się, że 100 gramów trawy pszenicznej to odpowiednik wartości odżywczej dwóch kilogramów warzyw. 

Krótka historia trawy pszenicznej

Obrazek
trawa pszeniczna - Pyszności; foto: Canva

Trawa pszeniczna była hodowana już kilka tysięcy lat temu. Według różnych źródeł odkrycie jej niesamowitych właściwości nastąpiło już w Mezopotamii lub Egipcie. Do różnych celów stosowało ją zresztą wiele starożytnych ludów i cywilizacji — od Chin, gdzie przyrządzano z niej oczyszczający tonik, aż po plemiona Ameryki Środkowej, gdzie Indianie używali jej do oczyszczania ran.

Jednak prozdrowotny wpływ trawy pszenicznej aż do XX wieku nie był znany cywilizacjom zachodu. Jak czytamy na portalu odzywianie.hellozdrowie.pl, dopiero wtedy niejaka Ann Wigmore dotarła do tej sekretnej wiedzy, a doświadczenia i badania postanowiła poprowadzić w otwartym przez siebie instytucie zdrowia w Bostonie.

Trawa pszeniczna — właściwości

Trawa pszeniczna zawiera przeszło 100 substancji, z których znakomita część odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jest ich tyle, że nie sposób wymienić wszystkie w jednym artykule. Postarajmy się jednak to w skrócony sposób zobrazować. Trawa pszeniczna to między innymi:

  • Cały alfabet witamin (z przewagą witaminy C, K i niacyny)
  • Niemal wszystkie potrzebne nam minerały (potas, kobalt, cynk, żelazo, mangan i kilkadziesiąt innych)
  • Aminokwasy: arginina, cysteina, leucyna i... co najmniej 14 innych
  • Chlorofil: główny budulec trawy pszenicznej o działaniu wydłużającym życie komórek

Te i inne składniki trawy pszenicznej sprawiają, że jej spożywanie odgrywa wręcz niebywałą rolę w walce z różnymi chorobami, zakażeniami, bakteriami i wirusami. Jak twierdzi portal super-racjonalni.pl, od kilkunastu lat trwają nawet badania, które z coraz większym powodzeniem łączą trawę pszeniczną z tematyką zapobiegania i leczenia nowotworów.

Trawa pszeniczna w postaci soku

Obrazek
trawa pszeniczna - Pyszności; foto: Canva

Specjaliści przekonują, że picie świeżego soku z trawy pszenicznej powinniśmy rozpoczynać od niewielkiej dawki, wynoszącej 20 ml na dobę. Po kilku dniach dawkę można zwiększyć do 30 ml.

Ponieważ sok z trawy pszenicznej jest formą mniej dostępną od proszku, warto zapoznać się również z tym produktem. Jego przygotowanie jest bajecznie proste: wystarczy rozpuścić 3 g proszku z trawy pszenicznej w szklance napoju. Na dalszym etapie można zwiększyć dawkę do 10 g dziennie. Pamiętaj, by zawsze stosować się też do zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Portal motywatordietetyczny.pl, który jest autorem powyższych informacji, uprzedza, że spożywaniu soku z trawy pszenicznej może powodować kilka nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak nudności czy bóle głowy. Jak podkreślają, są one naturalnym objawem oczyszczania organizmu. Warto jednak przemyśleć wtedy zmniejszenie dawki.

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione