Jakie jest najzdrowsze mięso? Dietetyk nie pozostawia żadnych złudzeń

W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywa dieta bezmięsna, ale są też tacy, co mięso jedzą całe życie. Każda ze stron ma swoje argumenty i obydwa te sposoby żywienia są dobre. Należy tylko pamiętać, że jedząc mięso, musimy znać umiar i wybierać te, które jest dla nas najlepsze. Skupmy się na wyborze najzdrowszego mięsa. 

Mięso- najzdrowszy rodzaj

Analizując skład poszczególnych rodzajów mięsa, to właśnie drób uważany jest za jedno z najzdrowszych z nich. Jego spożycie z żywieniowego punktu widzenia wydaje się najkorzystniejsze. Wynika to przede wszystkim z odpowiedniej kompozycji składników odżywczych. Drób zawiera także większe ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż mięso wieprzowe i wołowina. Dlatego zestawiając ze sobą mięso z indyka lub kurczaka, z mięsem wołowym czy wieprzowym zdecydowanie wygrywa to pierwsze. Czemu taka przewaga?

Mięso

Stek-Pyszności; Foto: Canva

Ryzyko chorób związane ze spożyciem czerwonego mięsa

Spożycie mięsa, zwłaszcza mięsa czerwonego i przetworzonego może wiązać się z negatywnym wpływem na zdrowie. Istnieje szereg badań, które to potwierdzają. Istnieje związek między spożyciem mięsa czerwonego i przetworzonego, a zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych takich jak:

  • cukrzyca typu 2,
  • choroby sercowo-naczyniowe
  • nowotwory

Co to znaczy zwiększone spożycie mięsa?

Powyżej 500 g mięsa tygodniowo, ponieważ pól kilograma na tydzień to ilość dozwolona i mieszcząca się z zdrowych granicach. Możemy szybko policzyć, że w typowo polskiej diecie jest go zdecydowanie więcej. 2-3 mielone na obiad, schabowy i gulasz, i już norma przekroczona, a to tylko 3 obiady. Dlatego warto zamienić mięso 1-2 razy w tygodniu na strączki i przygotować coś z fasoli, grochu, ciecierzycy czy soczewicy oraz wzbogacić dietę o ryby.

Mięso

Krojenie kurczaka – Pyszności; Foto: Pysznośći

Co znajdziemy w mięsie drobiowym?

Drób to źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, witamina B6 i kwas pantotenowy. Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się jednak mniejszą zawartością witaminy B12 w porównaniu do mięsa czerwonego, ale również jest jego źródłem. Jeśli chodzi o żelazo, to w białym mięsie też je znajdziemy, choć ma go trochę mniej niż mięso czerwone i podroby, które obfitują w ten pierwiastek.

Na co dzień zdecydowanie najlepiej postawić na chude mięso drobiowe między innymi pierś z kurczak czy indyka, jeśli decydujemy się na szynki to również te najmniej przetworzone. Dodatek ryb i roślin strączkowych będzie idealnym uzupełnieniem.

Pomysł na pierś z kurczaka znajdziesz w tym filmie na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×